Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Centrumontwikkeling weer stap vooruit

BARENDRECHT (dinsdag 28 november 2006) ­ Het college van burgemeester en wethouders krijgt van de gemeenteraad groen licht om drie varianten voor het centrum van Barendrecht uit te werken. Wethouder Bas Nootenboom (Centrumontwikkeling) komt in het voorjaar van 2007 met sfeerbeelden voor deze gebieden. Aan de hand van deze beelden wil de wethouder met bewoners en de raad dis- cussiëren over passendheid hiervan in het Barendrechtse centrum. De komende maanden worden benut om deze drie varianten uit te werken tot concretere plaatjes. De gemeenteraad stemde gister- avond in grote meerderheid in met alle uitgangspunten die het college hiervoor nodig heeft. Dit bete- kent onder andere dat de woonvisie 2006-2015 uitgangspunt is voor de planvorming van de Centru- montwikkeling. Uit de woonvisie blijkt een grote behoefte aan woningen voor ouderen in het cen- trumgebied.

Wethouder Bas Nootenboom toonde zich gisteravond tevreden met het besluit van de gemeenteraad om de ontwikkelingsvarianten D, E en F voor het Barendrechtse centrum uit te werken tot inhoudelijke voorstellen. "We zijn nu weer een stap verder in de Centrumontwikkeling en er komt steeds meer duidelijkheid. Ik ver- wacht in maart sfeerbeelden met daarin volumes en hoogtes te kunnen presenteren voor de varianten D, E en F. Aan de hand van deze beelden kunnen we met bewoners en de raad zoeken naar de balans voor het nieuwe centrum. De tijd tot maart gaan we benutten om met goede voorstellen te komen." Wethouder Noot- enboom zegde in reactie op een voorstel van de VVD toe alle huidige bewoners van de gebieden D, E en F een brief te sturen over de huidige stand van zaken van de Centrumontwikkeling. In deze brief worden ook de processtappen van de komende maanden geschetst. Verder komt de wethouder in het eerste kwartaal van 2007 met een notitie waarin staat hoe wordt omgegaan met eventuele herhuisvesting van bewoners. Dit is nodig omdat het college en de raad het van groot belang vinden dat zorgvuldig met de belangen van de bewoners wordt omgegaan.

Varianten D, E en F
Het oorspronkelijke ontwikkelingsgebied betreft het gebied rond het gemeentehuis, Middenbaan, 't Vlak en de Postkantoor/Rabobanklocatie. Variant D betrekt een gedeelte van de Lohmanstraat, inclusief locatie het Trefpunt bij het centrumgebied. Variant E voegt daaraan toe de noordzijde van het Binnenhof, de Rijnstraat, met mogelijk een parkeergarage onder het Binnenhof. Deze varianten bieden in totaal de mogelijkheid tot realisatie van maximaal 640 woningen in het Barendrechtse centrum. De variant F is het meest uitgebreid en bestaat ook uit een deel van de Maasstraat, Bessenpad, Frambozenpad en Druivenpad.

Nieuwe accommodatie hockey
De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de aanleg van drie kunstgrasvelden en een kwart kunst- grasveld voor de Hockey Club Barendrecht (HCB) op de nieuwe locatie aan de Carnisseweg. Eén van de velden wordt openbaar toegankelijk om met name de oudere jeugd uit Carnisselande mogelijkheden voor ontspanning te bieden. De investeringskosten bedragen 3.018.000 euro. De investeringskosten worden be- taald uit de grondopbrengsten van de oude hockeylocatie. Wethouder Bas Nootenboom (Sport) is blij met zoveel steun voor deze belangrijke stap. Een subsidieaanvraag bij het ministerie van OCW voor realisatie van een lokaal bij de sportaccomodatie voor buitenschoolse opvang (BSO) is afgewezen. De wethouder gaf aan dat de wens om mogelijkheden voor BSO-doeleinden te realiseren hiermee niet van de baan is. "We moeten hierin creatief zijn. We krijgen geen subsidie, maar het boek is daarmee niet gesloten. De komende maanden gaan we benutten om te bekijken hoe we de mogelijkheden voor multi-functioneel gebruik van de pagina 1 van 2

hockeyaccommodatie kunnen realiseren met de huidige investeringskosten." Tot slot zegde de wethouder toe om in april 2007 in de commissie en de raad te komen met een voorstel over de huisvesting van schiet- vereniging De Vrijheid. In dit voorstel wordt ingegaan op alle opties, van aanpassing van het huidige gebouw op sportpark Ziedewij tot een eventuele verhuizing van de schietvereniging.

Overige punten
De raad heeft ingestemd met een wijziging van het commissiestelsel. Bewoners kunnen vanaf 1 januari 2007 in de commissievergaderingen inspreken op zowel geagendeerde als niet geagendeerde onderwerpen. De besluitvorming door de raad wordt verdeeld in heldere fasen: oriëntatie/informatie, opinievorming en besluit- vorming. Via de zogenaamde oriëntatie- en informatieavonden kunnen bewoners actief betrokken worden in de oriëntatie- en informatiefase.

Noot voor de pers,