Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Raadsmeerderheid accepteert medische heroïnepost Vliet

Bron: gemeente Leeuwarden (28-11-2006)

Een krappe meerderheid in de raad stemt in met de begrotingswijziging inzake de rijksbijdrage heroïneverstrekking. Daarmee is de weg vrij voor Verslavingszorg Noord-Nederland om en project te starten voor medicinale heroïneverstrekking aan het Zuivliet.

In een 2,5 uur durende behandeling van dit punt op 27 november werden twee moties ingediend: één door de PvdA en één door de SP. Amarins Dikken: `De PvdA heeft alle belangen afgewogen bij een centrum voor heroïneverslaving. Zoals het nu is, is het een onleefbare situatie voor gebruikers en inwoners. Maar de PvdA wil niet tot elke prijs het behandelcentrum op het Vliet. We gaan onder harde voorwaarden akkoord. Dat betekent streng handhaven.'
De SP diende een motie in waarbij de openingstijden van het pand niet gelijk lopen met de schooltijden en methadon niet het pand uitgaat. Het samenscholingsverbod buiten het pand werd uit de motie geschrapt. Zowel de motie van de PvdA, als van de SP kregen een meerderheid in de raad. Het CDA, de CU en de VVD spraken zich uit tegen de vestiging van een centrum voor heroïneverstrekking.

Wethouder Roel Sluiter zegde toe alles te zullen doen om de overlast voor de buurt te beperken Sluiter: `Maar, deze vorm van behandeling geeft geen overlast.' Sluiter zal binnen een week in gesprek gaan met Verslavingszorg Noord-Nederland om de mogelijkheden te bespreken de metadon binnen het centrum te houden en geen nachtdosis aan verslaafden mee te geven om de kans op dealen tegen te gaan.