Ingezonden persbericht


KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN - AMSTERDAM

P E R S B E R I C H T

MALINESE MANGO'S IN HOLLANDSE SUPERMARKT

KIT en Malinese partner stimuleren innovatieve duurzame productieketen

Amsterdam, 27 november 2006

Een constante aanvoer van mango's op de fruitschappen van Europese supermarkten en een goede prijs voor Afrikaanse mangoboeren. Dat is het doel van een nieuwe duurzame productie- en afzetketen voor mango's uit Mali. Initiatiefnemers zijn het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Malinese Institut de Economie Rurale (IER). Binnenkort start in Bamako de bouw van een mango-exportcentrum voor de Europese markt. Partners zijn Ahold, fruitdistributeur Bakker Barendrecht en het Nederlandse Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

Het Mango-project is een goed voorbeeld van innovatieve publiek-private samenwerking. Het mes snijdt bovendien aan meerdere kanten. Het project draagt bij aan armoedebestrijding, economische ontwikkeling en verbetering van de landbouw in Mali. Ook krijgt de kwaliteitszorg van lokale agrarische producten een impuls. Daarnaast hebben alle schakels in de keten, inclusief de kleine boeren, een evenwichtige rol en zeggenschap daarover. Tot slot geeft het project concreet handen en voeten aan de rol van het bedrijfsleven in ontwikkelingssamenwerking.

Het project vloeit voort uit een langjarige samenwerking tussen IER en KIT. Dit oudste partnerschap in Nederland op het terrein van Afrikaanse plattelandsontwikkeling richt zich onder meer op professionalisering van het Malinese landbouwonderzoek en het exploreren van marktkansen voor lokale landbouwproducten.

In de groeiende Europese markt voor tropisch fruit is er behoefte aan een betrouwbare en constante aanvoer van kwalitatief goede mango's. Hier liggen kansen voor de Malinese fruittelers en -exporteurs. KIT en IER ontwikkelden daarom het concept voor een duurzame productie- en exportketen voor mango's en wisten daar supermarktgigant Ahold en zijn fruitdistributeur Bakker Barendrecht voor te interesseren. Bij de uitvoering van het plan zijn lokale opkopers, vertegenwoordigers van kleine mango-boeren en de Nederlandse ambassade in Bamako betrokken. Een belangrijk onderdeel is de bouw van een mango-exportcentrum in Bamako. De start van de bouw kan elk moment beginnen. KIT en IER begeleiden de bouw en het bestuur van het centrum en dragen bij aan de kwaliteitszorg van de mango-productie.

Mango-seminar

De Malinese mango-keten staat morgen centraal op het seminar "Markt voor Mango's uit Mali?" in Amsterdam. Aanleiding is de 30e verjaardag van de samenwerking tussen IER en KIT. Sprekers zijn Bino Teme (IER), Hugo Verkuijl (KIT-expert duurzame ketens), Roland Waardenburg (voor Ahold en Bakker Barendrecht) en KIT-directeur Jan Donner. Datum: dinsdag 28 november; lokatie: Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Aanvang: 16.00u. Voertaal: Engels.

---------------------

Contactpersoon:

Rolf Wijnstra
KIT Communicatie
T. 020 5688296
M. 06 41043448