Arriva


Datum: 28 november 2006
Nummer: 094

Arriva Spurt van fabrikant Stadler gaat op Merwede-LingeLijn rijden

Reizigers bepalen kleur van nieuwe trein

Op het spoor tussen Dordrecht en Geldermalsen gaat vanaf eind 2008 de Arriva Spurt rijden. De ultramoderne GTW van fabrikant Stadler rijdt al in de provincies Groningen en Friesland, waar Arriva 43 van deze treinen in dieseluitvoering laat rijden. Op de Merwede-Lingelijn gaan 7 treinen van dit type rijden maar dan in elektrische uitvoering. Arriva maakte de keuze voor fabrikant Stadler vandaag bekend in aanwezigheid van afgevaardigden van fabrikant Stadler en de provincie Zuid-Holland. Met de order is een bedrag gemoeid van ca 30 miljoen euro.
Inwoners van de regio kunnen mede de kleur bepalen van de Spurt: rood of groen. Via een enquête die onder treinreizigers op de Merwede-Lingelijn wordt gehouden, wordt de kleur bepaald.

De Spurt van Arriva, waarvan er op de Merwede-Lingelijn 6 stuks 3-treinstellen en 1 stuks 2-treinstellen gaan rijden, is een innovatieve, lichtgewicht comforttrein die plaats biedt aan 115 respectievelijk 178 passagiers per treinstel. De buitenkant is geheel van aluminium. Het interieur van de trein kent geen gesloten wanden. De deur naar de bestuurderscabine is van glas. Deze open constructie geeft de trein een frisse, lichte, transparante en veilige uitstraling.

Toegankelijk
De nieuwe treinen van Arriva voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van gebruiksgemak en reiscomfort. Dat begint al bij het instappen,
want de vloerhoogte van de trein is gelijk aan de perronhoogte. Er kan

dus traploos worden in- en uitgestapt; belangrijk voor rolstoelgebruikers.
Bovendien zijn alle deuren voorzien van een automatisch werkende uitschuiftrede naar de perronrand.

Reiscomfort
Dankzij de grotere rompbreedte kent de trein extra brede gangpaden. Grote ramen bieden een weids uitzicht rondom. Airconditioning, indirecte verlichting
en een modern design zorgen voor een plezierige ambiance. In de treinen bevind zich een werkcoupe met 220 V-aansluitingen voor de laptop. De Arriva Spurt is voor de reiziger een aangename en efficiënte manier om zich te verplaatsen.

Veiligheid aan boord
De nieuwe trein is uitgerust met een intern beveiligingssysteem. In elk treincompartiment bevinden zich vier cameras en een aantal intercommicrofoons, waarmee telefonisch contact met de machinist kan worden gelegd. In geval van nood reageren de cameras automatisch op het intercomcontact. Ook qua crashbestendigheid is deze trein innovatief. De neusconstructie voldoet aan nieuwe, Nederlandse veiligheidsnormen, die
gelden als de strengste van Europa.

Informatiesysteem
De Arriva Spurt voorziet de reiziger van actuele informatie. Zo zorgt het geavanceerde reizigersinformatiesysteem ervoor dat men tijdig wordt geïnformeerd. De lichtkrant in de trein beidt stationsinformatie en dankzij de GPS-satellietcoördinatie kan worden gezorgd voor optimale aansluitingen met vervolgvervoer.

Arriva verzorgt de komende 12 jaar (tot 2020) het openbaar vervoer in deze regio.
Al sinds 2003 rijdt Arriva in het gebied Drechtsteden Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Bij de nieuwe concessie hoort ook het Stadsvervoer Dordrecht en de MerwedeLingeLijn.
Arriva Nederland verzorgt openbaar vervoer in Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.