Gemeente Maastricht

Twee nieuwjaarsfeesten verboden

Op grond van 172 lid 3 van de Gemeentewet (ernstige vrees voor het ontstaan van verstoring van de openbare orde) heeft de Burgemeester van Maastricht vandaag bevel gegeven om twee nieuwjaarsfeesten geen doorgang te laten vinden. Het betreft de danceparty's Se7ven Sins en Hot Sunday Nights R&B die gepland stonden voor de nacht van 31 december op 1 januari aanstaande in het Mecc.

Voor beide feesten tezamen verwacht het Mecc een kleine 10.000 bezoekers. Bij zulke grote aantallen analyseert de politie vooraf wat haar te wachten staat. Uit die analyse blijkt dat de doelgroep voor het R&B-feest vooral personen betreft van Turkse, Noord-Afrikaanse en Antilliaanse afkomst. Een belangrijk deel van de Se7ven-sins-doelgroep betreft personen die aangemerkt kunnen worden als rechts-radicaal.

Van beide doelgroepen is bekend dat ze niet terugdeinzen voor een stevige vechtpartij. De rechts-radicalen hebben een fundamentele anti-allochtone instelling. Ook onder de bezoekers van het R&B-feest bevinden zich personen welke geweld niet schuwen.

De kans dat beide groepen met elkaar in aanraking komen is groot. Er worden combi-tickets voor beide evenementen verkocht, en in de openbare ruimte rond het Mecc zijn de groepen evenmin te scheiden. Verder is het zeer aannemelijk dat de groepen, onder invloed van alcohol en drugs, zich na afloop van de feesten verplaatsen naar aanliggende woonwijken en de binnenstad.

Deze gegevens rechtvaardigen de ernstige vrees voor het ontstaan van een verstoring van de openbare orde.

De Burgemeester ziet zich dan ook genoodzaakt om op basis van artikel 172 lid 3 van de Gemeentewet het bevel te geven deze feesten geen doorgang te laten vinden.