Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 november 2006


Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over onderinvesteringen bij energiebedrijven


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over noodzakelijke forse investeringen in het verouderde netwerk van Essent, wat ertoe zou moeten leiden dat de stroomtarieven opnieuw omhoog zouden moeten?


2. Is het juist dat bij Essent de hoofdleidingen, beveiliging, trafo's, kabels en gasleidingen het einde van hun levensduur naderen, zoals Essent stelt? En is het juist dat dit voor de hele branche geldt, zoals Essent ook stelt?


3. Is het juist dat de investeringen in het Essent-netwerk omhoog moeten van 375 miljoen euro per jaar naar 750 miljoen euro per jaar, zoals Essent-directeur Jan Peters stelt? Is het juist dat anders de gemiddelde storingsduur van 30 minuten per klant per aansluiting gaat verviervoudigen, zoals dezelfde Essent-directeur Jan Peters stelt?


4. Deelt u de mening dat er geen andere conclusie kan worden getrokken dat zich een sluipend en onthutsend proces van onderinvestering aan het voltrekken is?


5. Hoe verhoudt dit zich dit tot de Splitsingswet, waarbij het belangrijkste argument om energiebedrijven te splitsen in een netwerk- en een leveringsbedrijf juist was om het risico op onderinvesteringen in het netwerk te minimaliseren?


6. Hoe verhoudt dit beeld van onthutsende onderinvesteringen zich tot de brief van EnergieNed, waarin bij hoog en bij laag werd beweerd dat van onderinvesteringen geen sprake zou zijn? Essent is toch een prominent lid van EnergieNed? Hoe geloofwaardig zijn EnergieNed en Essent nog?


7. Waarom is Essent plotseling zo open over de achteruitgang van het netwerk? Is dit op te vatten als een poging om van Dte toestemming te krijgen om hogere transporttarieven te mogen rekenen? Waarom komt deze belangrijke informatie één week na de behandeling van de Splitsingswet en niet ervóór? Op deze manier wordt het parlement toch belangrijke informatie onthouden bij haar besluitvorming?


8. Is het juist dat de investeringen zijn gedaald van 600 miljoen per jaar naar een gemiddeld niveau van 100 miljoen euro per jaar? Is het toevallig dat deze daling samenviel met het steeds verder op afstand komen van de overheid en een toenemende commerciële oriëntatie van de energiebedrijven?


9. Kunt u bewerkstellingen dat de inwerkingtreding van de Splitsingswet nu zo spoedig mogelijk plaatsvindt?


10. Waarom is er vanuit de energiebedrijven opnieuw een pleidooi voor hogere tarieven, terwijl de winsten alsmaar stijgen? Waarom wil NUON opnieuw zijn tarieven verhogen, en hoe weet NUON al bij voorbaat dat andere energiebedrijven dit voorbeeld zullen volgen? Duidt dit op een stilzwijgend kartel?


11. Hoe kan onder dergelijke omstandigheden een fusie tussen Essent en NUON nog serieus overwogen worden? Is het juist dat dit de genadeklap voor de steeds afnemende concurrentie op de energiemarkt zal betekenen? Waarom heeft de NMa dan laten doorschemeren onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met een dergelijke fusie?


12. Hoe kunt u met een algemene aanwijzing op basis van de Mededingingswet een moratorium op nadere fusies in de energiesector afkondigen? Hoe gaat u de in oktober 2005 beloofde cost-plus regulering op basis van art. 95b Elektriciteitswet inzetten om de alsmaar stijgende energiekosten een halt toe te roepen?


Nederlands Dagblad, "Stroom duurder door verouderd netwerk"