Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 november 2006


Vragen van de leden Van Dijken en Dijksma (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van VWS en de ministers van Financiën en Economische Zaken


over de aanbesteding van het bovenregionaal vervoer


* Heeft u kennis genomen van het persbericht van Transvision waarin zij aankondigen een klacht bij de NMA in te dienen naar aanleiding van de aanbesteding van het bovenregionaal vervoer voor mensen met een beperking?


* Klopt het dat het contract voor bovenregionaal vervoer voorlopig gegund is aan Connexxion? Wanneer bent u van plan de Kamer in te lichten over de uitkomst van de aanbesteding?
* Is voor de beoordeling van de gedane biedingen ook berekend wat de kostprijs is van de te besteden diensten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe is deze informatie bij de verdere aanbesteding meegewogen?
* Bent u bereid het gedane onderzoek naar de kostprijs mee te nemen bij het definitief beoordelen van de biedingen?
* Deelt u de mening dat een bieding onder de kostprijs het risico met zich meebrengt dat de kosten afgewenteld zullen worden op de aandeelhouder (de Staat) of op de gebruikers van het systeem? Hoe wilt u deze risico's uitsluiten?
* Hoe wordt voorkomen dat een gesubsidieerd bedrijf als Connexxion subsidies kan gebruiken om commerciële activiteiten te financieren? Acht u deze waarborgen voldoende?
* Ziet u een rol weggelegd voor de Staat als aandeelhouder van Connexxion om te voorkomen dat het bedrijf haar marktmacht misbruikt? Hoe geeft de Staat daar invulling aan?