Radboud Universiteit Nijmegen


Levensverhalen in gezondheidszorg

Psychogerontoloog Gerben Westerhof is een van de sprekers op een congres van het Trimbos-insitituut, over de betekenis van levensverhalen in de gezondheidszorg, 28 november in Amersfoort. Hij is ook medeauteur van het boek `De betekenis van levensverhalen' dat diezelfde dag verschijnt.

Levensverhalen vertellen of opschrijven, dat kan troost bieden, kan mensen helpen om te gaan met beperkingen, en kan bijdragen aan zingeving. De levensverhalen zelf zijn een rijke bron voor bijvoorbeeld medici, hulpverleners, loopbaanbegeleiders en mantelzorgers.
In het boek 'De betekenis van levensverhalen', wordt duidelijk gemaakt dat levensverhaalmethoden een plaats in de gezondheidszorg verdienen. Het boek bevat toepassingen van het werken met levensverhalen in wetenschappelijk onderzoek en in de klinische praktijk.
Psychologen en ethici, ergotherapeuten en schrijfdocenten: tientallen auteurs belichten in dit boek de betekenis van levensverhalen voor menswetenschappen, zorg en welzijnswerk. Ze beschrijven hoe levensverhalen tot stand komen, welke rol herinneringen hierbij spelen en hoe de verhalen het zelfbeeld en de toekomstverwachtingen kunnen bepalen.

Bohlmeijer, Mies en Westerhof, Gerben `De betekenis van levensverhalen',
Houten: Bohn, Stafleu, Van Loghum, 2006
ISBN: 9789031348749