Gemeente Someren

Donderdag 23 november hebben ruim 200 ouders en leerkrachten met elkaar gediscussieerd over de vraag Hoe verdragen wij alcohol? Deze avond was georganiseerd door de werkgroep thema-avonden van het Varendonck-College en vond plaats in op de locatie in Someren. Er werd ingegaan op de huidige drankcultuur van onze jeugd en de risicos hiervan voor de lange, maar zeker ook de korte termijn zoals hersenbeschadiging, black-outs, alcoholvergiftiging, verminderde schoolprestaties en onveilige seks. Ook dilemmas zijn besproken. Hoe ga je om met een leerling die op maandagmorgen uitgeteld in de schoolbank zit? Hoe reageren ouders op hun kind dat, net als vrienden en vriendinnen al voor zijn of haar 16de wil uitgaan? En wie is verantwoordelijk voor de kinderen die iedere week indrinken in hun hok bij jou op het erf?

Veel discussie ontstond bij de vraag wat je als mentor te doen staat als blijkt dat er op een brugklasfeest bij ouders thuis alcohol wordt geschonken. Ook de verantwoordelijkheid van de gemeente werd onder de loep genomen. Een van de docenten vroeg zich af of het wel kan dat op doordeweekse avonden alcohol wordt geschonken in een gesubsidieerd jongerencentrum.

Tijdens de avond werd duidelijk dat veel ouders in Asten en Someren zich wel degelijk zorgen maken over het drankgebruik van hun kinderen op jonge leeftijd. Een van de ouders merkte op dat we daarom moeten proberen om samen afspraken te maken. Dit kan door elkaar op te bellen of door een keer als ouders van de vriendengroep bij elkaar te komen, bijvoorbeeld in het hok.

Informatie, advies of hulp

Na afloop van de thema-avond hebben alle aanwezigen een informatiepakket ontvangen om thuis alles nog een rustig door te kunnen lezen of om zelf andere ouders te kunnen informeren. Deze informatie ligt ook klaar bij de Gezondheidswijzer in de Ruchte in Someren, tel. 0493-441160, e-mail gezondheidswijzer@deRuchte.nl. Of bezoek de website: www.minderdrinkenookinsomeren.nl

Huiskamerbijeenkomst Onze jeugd.. en alcohol

Tijdens een huiskamerbijeenkomst gaat u als ouder in gesprek met ouders van de vriendengroep waar uw kind mee omgaat. Dit gebeurt bij een van de ouders thuis. U krijgt informatie over de risicos van alcoholgebruik en hoe u dit onderwerp met uw kind kunt bespreken. Ook overlegt u met de andere ouders hoe u afspraken kunt maken en grenzen kunt stellen. Wilt u meer weten over een huiskamerbijeenkomst of wilt u zich aanmelden dan kunt u contact opnemen met Maatschappelijke Dienstverlening Helmond de Peelzoom in Someren, tel 0493-441400.

Theatervoorstelling 'Wat wil je drinken?'

Tijdens de thema-avond hebben de ouders kennis kunnen maken met het theaterstuk Wat wil je drinken?. Deze voorstelling gaat deze week in première voor alle 2e en 3e klassers van het Varendonck College in Someren en Asten. In een lesuur wordt stil gestaan bij alcohol in het leven van een jongere anno 2006. De spelers van Helder Theater laten jongeren op interactieve wijze zien wat alcohol allemaal met je kan doen, maar laat ze ook nadenken over keuzes die ze zelf kunnen en moeten maken. Veel jongeren hebben niet altijd in de gaten wat de echte effecten zijn van veel alcohol drinken. Woorden als alcoholvergiftiging, Korsakov, coma, hersencellen die afsterven, zijn meestal een-ver-van-je-bed-show. Zeker als je alleen in het weekend wat drinkt. Dit stuk zet de tieners wel aan het denken.