Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

28 november 2006
Samenwerkingsverband met partner na overname niet meer bestraft!

Sinds de invoering van de nieuwe bedrijfsopvolgingsfaciliteit was het niet meer mogelijk dat de bedrijfsopvolger in de eerste 5 jaren na de overname een samenwerkingsverband met zijn of haar partner aangaat, zonder dat dit een belastingclaim oplevert.Na jarenlang getouwtrek komt deze mogelijkheid weer terug. Het NAJK is bijzonder opgelucht dat de regeling op dit punt wordt rechtgezet.

Per 1 januari 2002 is de nieuwe bedrijfsopvolgingsfaciliteit voor de Successiewet ingevoerd. De komt er kort gezegd op neer dat een groot deel van het schenkings- of successierecht bij bedrijfsoverdracht wordt kwijtgescholden, onder de voorwaarde dat het bedrijf tenminste vijf jaar wordt voortgezet. In de wetgeving voor de land- en tuinbouw is beschreven dat er bij het aangaan van een maatschap met de partner binnen 5 jaar na de bedrijfsovername, een vervreemding van een gedeelte van het bedrijf optreedt en dat met terugwerkende kracht belasting over de gehele overname moet worden betaald. De vrijstelling vervalt op die manier. Dit geeft de ondernemer niet de vrijheid om met diegene met wie hij samen het bedrijf runt, een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Hierdoor mist de overnemer de financiële voordelen die de eerste zware jaren na een bedrijfsovername zo gewenst zijn.

Dit knelpunt is herhaaldelijk door onder andere het NAJK aan de orde gesteld, zowel bij ministerie van Financiën, als ook bij belastingdienst en de politiek. Nu, een aantal jaren na invoering van de regeling, is er eindelijk een positief resultaat. Het ministerie van Financiën staat positief ten opzichte van de gedachte dat de bedrijfsopvolger zijn eigen aandeel kan overdrager aan een medevennoot.
Het wordt dus weer mogelijk om met de partner in maatschap te gaan, zonder dat dit ten koste gaat van de vrijstelling voor de schenking- en successiewetgeving. Het gaat dan alleen over dat gedeelte dat al in eigendom was van de opvolger, voor de overname. Het NAJK is blij dat dit knelpunt eindelijk wordt opgelost en verwacht dan ook dat de aangepaste regeling in de meeste gevallen een oplossing zal bieden. De vraag is nu nog op welke termijn de aanpassing plaats kan vinden. Als het kan via een beleidsbesluit, dan zal het in kunnen gaan in 2007. Moet het via aanpassing van de wetgeving, dan kan het, volgens het ministerie van Financiën, niet eerder plaatsvinden dan per 1 januari 2008.