Ingezonden persbericht


Megacities-lezing 2006: Infrastructure, the glue of megacities

DEN HAAG, 28 november 2006. De Stichting Megacities presenteert, in samenwerking met NICIS, de negende Megacities lezing, getiteld: INFRASTRUCTURE: THE GLUE OF MEGACITIES. Spreker is professor Kingsley Edwin Haynes, hoogleraar Besluitvormingswetenschappen, Geografie en Publieke Aangelegenheden aan de George Mason Universiteit in Fairfax Virginia, USA. Het co-referaat wordt verzorgd door prof. dr. Peter Nijkamp, hoogleraar Regionale economie en Economische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, voorzitter NWO. De bijeenkomst vindt plaats op 7 december 2006, 19.15 uur Haagse Poort, Beatrixzaal, Prinses Beatrixlaan 35 te Den Haag.

Professor Haynes gaat tijdens de lezing in op de rol die verschillende soorten infrastructuur - 'harde', 'zachte', 'slimme' - spelen in regionale ruimtelijk-economische ontwikkelingen. Naast de theoretische aspecten bespreekt hij de praktijk van publieke investeringen, publiek-private samenwerking en besluitvorming van de overheid: de financiering, het management en het beheer van infrastructurele netwerken. Tot slot licht Haynes voorbeeldanalyses van over de wereld toe.

Professor Haynes kan met zijn staat van dienst putten uit zowel theoretische als praktische kennis. Hij werkte mee aan diverse internationale projecten. Daarbij hield hij zich bezig met onder andere luchttransport in Brazilië, regionale ontwikkelingsprogrammering in Maleisië en watervoorziening/milieumanagement in Egypte, Sudan, en Jordanië. In Noord Amerika was hij betrokken bij kustzone management in Texas en Indiana, milieu- en energieprojecten in de waterbekkens van de Yellowstone en Ohio Rivier, transportprojecten in de Noord-Oost Corridor van de Verenigde Staten en in Quebec (Canada) en aan projecten voor het Nationale Centrum voor Intelligente Transport Systemen van de Verenigde Staten.

De Stichting Megacities is in 1994 opgericht na een oproep van UNESCO. De Stichting Megacities stelt zich ten doel om wetenschappelijke kennis over 'Megacities' te verzamelen, toepasbaar te maken en te verspreiden. De Stichting richt zich op het besluitvormend topniveau in het openbaar bestuur en het bedrijfsleven en op professionals in de ontwerp-, onderzoeks- en bouwsector.

NICIS is het Maatschappelijk Topinstituut voor de steden, het kennisinstituut voor grootstedelijke vraagstukken met een focus op de versterking van de economische en sociale kracht van steden. Steden, departementen, instituten en media kunnen een beroep doen op de expertise van NICIS. Het instituut verbindt praktijk en wetenschap en legt grote nadruk op het voldoen aan de kennisbehoefte die dagelijks wordt gevoeld in de steden. Het Kenniscentrum Grote Steden is ondergebracht bij NICIS.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht