Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum

28 november 2006

Nummer persbericht 061128R

Minder regels voor burgers

Nijmeegse burgers hoeven voortaan in minder gevallen een vergunning aan te vragen voor onder andere het houden van een buurtfeest of collecte, of het plaatsen van een steiger of container. Ook andere regels, zoals een meldingsplicht voor het rooien van kleine bomen, verdwijnen.

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de Nijmeegse gemeenteraad. In het 10 puntenplan dat burgemeester Ter Horst begin 2006 presenteerde, stond het voornemen om tot tien procent minder regels te komen.

Als de gemeenteraad een reeks artikelen en bepalingen schrapt, wijzigt en samenvoegt, daalt het aantal regels binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en Havenverordening met 14 procent. Voorbeeld van een regel die kan vervallen is de meldingsplicht voor het rooien van bomen met een diameter kleiner dan 30 centimeter. Particulieren kunnen die voortaan kappen zonder eerst de gemeente te informeren.

Een aantal artikelen kan worden ingetrokken omdat deze regels geen zinvolle toevoeging zijn op andere (hogere) regels of waarbij onduidelijk is wat het publieke doel van de regels is. Een aantal artikelen in de APV wordt gewijzigd, zodat de toepassing van deze artikelen tot minder vergunningen en meldingen voor de burger leidt.

De gemeente blijft wel reguleren, maar kan dat voortaan via algemeen geldende regels doen in plaats van afzonderlijke vergunningen. Bij het plaatsen van steigers en containers geldt bijvoorbeeld de voorwaarde dat ze aan veiligheidsvoorschriften voldoen en geen overlast of hinder voor het verkeer kunnen opleveren. Ook moet op verzoek van de gemeente verwijdering mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij evenementen of feesten. In sommige gevallen blijft wel een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als een steiger of container op straat geplaatst moet worden, of als ten behoeve van een buurtfeest een straat wordt afgezet.

Deze verandering scheelt op jaarbasis meer dan 400 vergunningaanvragen op het huidige totaal van 4500 vergunningen en meldingen. Verwacht wordt dat door invoering van algemene regels meer aandacht kan worden besteed aan daadwerkelijke handhaving op straat.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 2380

Gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen