Productschap Diervoeder

28/11/2006

PDV op koers met verlaging kosten en aanpassing werkwijze

Het Productschap Diervoeder ligt op koers met de verlaging van de kosten en de aanpassing van zijn werkwijze. De begroting daalt met 10 procent naar bijna 7 miljoen euro. Direct belanghebbenden brengen deze kosten op. Daarnaast is al het werk ondergebracht in tijdelijke programmas en projecten. Het PDV-bestuur stemde vandaag in met de plannen voor 2007.

De begroting is ruim 0,7 miljoen euro lager dan die van 2005. Het PDV realiseert daarmee in 2007 de helft van de beoogde bezuiniging in de periode tot en met 2009. Die doelstelling voor de kostenreductie komt voort uit de Strategische toekomstverkenning PDV 2010, die vorig is uitgevoerd.

De financiering van de kosten van het PDV is meer dan voorheen voor rekening van de direct belanghebbenden. Als gevolg daarvan daalt de opbrengst van algemene heffingen, maar stijgen de bestemmingsheffingen en retributies.

Het tarief van de financiering- en bestemmingsheffingen daalt naar 14,4 cent per ton product. Dit is een verlaging van 40 procent vergeleken met 2006 (24,3 cent) en ruim 50 procent ten opzichte van 2005. Daar staat wel tegenover dat het retributietarief komend jaar met 20 procent omhoog gaat. In 2008 volgt nog eenzelfde tariefstijging.

Activiteiten van het PDV zijn ondergebracht in programma's en projecten. Deze kennen een looptijd van maximaal vier jaar. Het automatisme van langjarige werkzaamheden is daarmee verleden tijd. Ook is het werk meer herkenbaar voor de achterban. De programma's zijn: I) diervoederkwaliteit en -veiligheid, II) uniformering voederwaarde, III) arbeid en arbeidsomstandigheden, IV) innovatie en ontwikkeling, V) informatievoorziening en sectorcommunicatie, VI) medebewindstaken en VII) facilitaire dienstverlening.