Provincie Groningen

Verbetering zorginfrastructuur door Care-RING 28 november 2006

Ruim 1,5 ton subsidie vanuit het Innovatieve Actieprogramma Groningen

Door gebruikmaking van innovatieve ICT-technologie de zorgverlening in de gehele provincie Groningen optimaliseren en verbeteren. Dat doel hebben de initiatiefnemers - WebNoord en Medisch Laboratorium Noord (LabNoord) - met het project "Care-RING" voor ogen. Wat we zien is dat steeds meer zorgverleners als ziekenhuizen, huisartsen en apothekers digitaal met elkaar gaan communiceren. Daar speelt "Care-RING" op een innovatieve manier op in, waardoor afstandbarrières worden verminderd en de zorginfrastructuur in Groningen kan worden verbeterd.
Door ondermeer het innovatieve karakter van het project en de achterliggende doelstelling de leefbaarheid op het platteland te vergroten door de inzet van ICT in de zorg ontvangt "Care-RING" vanuit het Innovatieve Actieprogramma Groningen (IAG) een subsidie van ruim 155.000 euro.

De ambitie van "Care-RING" vertaalt zich heel concreet in een zorginfrastructuur die is verdeeld rondom drie essentiële applicaties:

DODS (Dynamic On-line Diagnostic System)
DODS is een systeem waarbij het de bedoeling is dat partijen te analyseren materiaal op digitale wijze klaarzetten en toekennen aan een specialist. Deze specialist kan dan het materiaal beoordelen en elektronisch terugsturen naar de aanvragende partij. Dit betekent dat een patiënt minder hoeft te worden doorverwezen naar een specialist en dat de analyse elektronisch kan worden uitgevoerd.

DCA (DeCentraal Aanvragen huisartsen)
De huisarts vraagt bloedonderzoeken in dit systeem digitaal aan waar de patiënt bij zit en vult ontbrekende gegevens in. De patiënt gaat, zonder brief, naar een regionale prikpost. De prikster zoekt in het systeem de patiënt op in de centrale database en ziet wat geprikt dient te worden. Het systeem draait de juiste barcode stickers uit en de prikster plakt die ter plekke op de buizen. In Groningen (bij LabNoord) kunnen de buizen rechtstreeks op de machines worden geplaatst omdat de gegevens reeds zijn ingevoerd. Hierdoor worden foutenkansen sterk gereduceerd.
HAP (HuisArtsen Portaal)
HAP is een interactief en beveiligd portaal waar huisartsen in de regio essentiële informatie kunnen opvragen en uitwisselen ter ondersteuning van hun praktijkvoering. Er zijn enkele onderdelen, die voor de huisarts een goede ondersteuning kunnen bieden in de huidige praktijkvoering: UKPDS, inzage onderzoeksresultaten, labwaarden tabellen en teledermatologie.

Naast de initiatiefnemers zijn verschillende organisaties betrokken bij de ontwikkeling en invoering, zoals, Zorgnet Noord, Stichting ELANN (Eerste Lijns Advies Noord-Nederland) en regionale ziekenhuizen (Refaja Stadskanaal, Delfzicht Delfzijl, St. Lucas Winschoten en Martiniziekenhuis in Groningen). Daarnaast zal externe deskundigheid op het gebied van ICT worden ingehuurd bij een Gronings ICT-bedrijf. Het project "Care-RING" ontvangt vanuit het Innovatieve Actieprogramma Groningen een subsidie van EUR 155.007,--.

Innovatieve Actieprogramma Groningen
Doel van het Innovatief Actieprogramma Groningen is een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en leefbaarheid van de provincie Groningen. Daarnaast is het belangrijk dat projecten bijdragen aan de verbetering van het imago van Groningen als innovatieregio. Het IAG ondersteunt innovatieve projecten met een experimenteel karakter binnen een van de volgende drie thema's: duurzame energie, Life Sciences en leefbaarheid-ICT bij toerisme en zorg. Het programma wordt medegefinancierd door de Europese Gemeenschap (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (EZ/Kompas) en de provincie Groningen.

28 november 2006