Provincie Groningen

Nieuwe Struunroutes in 2007 28 november 2006

Met EUR50.000,- provinciale subsidie en EUR50.000,- cofinanciering uit het Europese Leaderprogramma, kan de VGD van start om de Struunroutes op te knappen. De provincie stelde vandaag de subsidies vast in het college. In 2007 verschijnt een compleet gerestylde uitgave van de 25 routes die allemaal 1000 keer worden gedrukt. De vernieuwde routes worden als losse bladen en in een verzamelbundel uitgegeven. Bij de nieuwe uitgave verschijnt dit keer ook een website.

In de nieuwe Struunroutes vertelt iedere regio en plaats in Groningen zijn eigen unieke verhaal, met lokale bewoners als de beste gids. Door bewoners en ondernemers aan het routetraject erbij te betrekken, adopteren zij hun eigen route. Ondernemers in het gebied kunnen hun aanbod in speciale arrangementen aanbieden aan de wandelaars. De wandelaar krijgt snel de meest actuele informatie en heeft zicht op waar hij of zij iets kan eten en drinken, overnachten, een bezienswaardigheid kan bezoeken enz. Eenvoudig toegankelijke informatie is een uitgangspunt.

De Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) geeft sinds de jaren '90 wandelroutes uit onder de naam "Struunroutes, zwervend langs kleine dorpen in Groningen". Inmiddels heeft de Vereniging Groninger Dorpen (voorheen VKDG), samen met Stichting DBF een concept ontwikkeld om de wandelaar nog beter van informatie te voorzien. De basis van dit nieuwe concept: mogelijkheden genoeg in Groningen, als je maar weet waar de leuke plekjes zijn en waar je kunt verpozen! In het project Revitalisering Struunroutes geven de VGD en Stichting DBF samen met dorpen en ondernemers schwung aan de oude Struunroutes. Een restyling die zich uit in zowel de presentatie van de routes, als in de meerwaarde voor het gebied.

De VGD is blij dat de subsidie rond is en popelt om te beginnen. Jan Wigboldus, voorzitter van de Vereniging Groninger Dorpen: "Nu de financiering door de provincie Groningen, de drie Leadergebieden in de provincie en de Rabobank rond is, kunnen we samen met de dorpen los!". De VGD stuurt binnenkort een verzoek aan de verenigingen van dorpsbelangen om mee te werken aan nieuwe informatie. Het project Revitalisering Struunroutes begint officieel met startbijeenkomsten per regio in januari of februari.

28 november 2006