Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
informatie

|28 november 2006                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1132                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1143                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1. Utrechtse Onderwijsagenda 2006-2010
In de Utrechtse Onderwijsagenda 2006-2010 staat de visie van gemeente, schoolbesturen, welzijnsorganisaties en andere maatschappelijke instellingen op het onderwijs in Utrecht in de komende jaren. Deze partijen spannen zich gezamenlijk in voor goed onderwijs in de stad. Het gaat hierbij om de toekomst van kinderen, jongeren, volwassenen en daarmee van de stad Utrecht. Goed onderwijs is nodig om je talenten te ontwikkelen en om volledig mee te doen in de maatschappij. De afgelopen twee jaar hebben de partijen met elkaar gesproken over vragen als: hoe kunnen we kinderen met achterstanden zo vroeg mogelijk helpen? Hoe kunnen we kinderen zoveel mogelijk stimuleren om hun talenten te ontwikkelen? Hoe kunnen we voortijdig schoolverlaten tegengaan? Hoe kunnen we integratie in het onderwijs bevorderen? Hoe kan de school een ontmoetingscentrum in de wijk worden? Hoe krijgen we alle schoolgebouwen goed en toekomstbestendig? Al deze onderwerpen - en nog veel meer - hebben een plaats gekregen in de Onderwijsagenda. De agenda bestaat uit de volgende thema's en speerpunten:
- Utrecht Onderwijsstad: diversiteit en kwaliteit in onderwijsaanbod en -gebouwen, veel mogelijkheden voor leerlingen om hun talenten te ontplooien, onderwijsvoorlichting;
- Een goede schoolloopbaan voor iedereen: voor- en vroegschoolse educatie, schakelvoorzieningen voor leerlingen met een taalachterstand, beroeps- en volwasseneneducatie, voortijdig schoolverlaten, zorgnetwerk voor de jeugd;
- School als spil in de wijk: integratie in het onderwijs, de school als centrum voor brede ontwikkeling, school en veiligheid.

De volgende stap is het uitwerken van de agenda, met daarbij duidelijke afspraken over rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030- 286 10 55


2. Markering Romeins castellum op Domplein
De gemeente Utrecht heeft de stichting Domplein 2013 opdracht gegeven om te komen met een uitgewerkt plan voor de markering van het Romeins castellum in de openbare ruimte. Daarmee is de weg vrij voor de stichting Domplein 2013 om nog voor het einde van het jaar een gerichte keuze te maken uit de vijf plannen die eerder in het kader van een internationale ontwerpprijsvraag zijn ingediend en deze zomer te zien waren in Architectuurcentrum Aorta.

De gemeente heeft aangegeven actief te willen deelnemen in de uitvoering van het gekozen ontwerp, als het voldoet aan een aantal criteria met betrekking tot haalbaarheid, maakbaarheid en duurzaamheid. Ook moeten de financiële gevolgen voor investering en beheer in beeld worden gebracht.

De stichting Domplein 2013 heeft vorig jaar het initiatief genomen om de verborgen geschiedenis van het Domplein toegankelijk te maken voor bewoners en bezoekers van de stad. Het eerste project is de markering van het Romeins castellum in de openbare ruimte. De stichting is een particulier initiatief, waaraan inmiddels tal van bedrijven deelnemen. De markering van het castellum wordt gefinancierd vanuit een bijdrage van SHV Holdings.

Meer informatie: Hans Scholten, 030- 286 10 15


3. Groen licht voor maatregelen uit het wijkverkeersplan Zuid Om de verkeersveiligheid in Zuid te verbeteren is in samenwerking met de bewoners een wijkverkeersplan opgesteld. Nadat inspraak op dit plan heeft plaatsgevonden, hebben burgemeester en wethouders besloten het wijkverkeersplan met bijbehorende uitvoeringsmaatregelen te wijzigen. In de komende maanden zullen de uitvoeringsmaatregelen verder worden uitgewerkt, zodat het werk kan worden aanbesteed en gegund. Naar verwachting start de uitvoering in de tweede helft van 2007.

Op basis van dit wijkverkeersplan worden de volgende maatregelen uitgevoerd:
- Verminderen van sluipverkeer op de Schonauwensingel-Wickenburglaan
- Verbeteren van de veiligheid op de Hooft Graaflandstraat
- Drempel en plateau Duurstedelaan

- Verbeteren van oversteekbaarheid van Brennerbaan-Zevenwouden
- Verbeteren van oversteekbaarheid van Brennerbaan-Texel
- Verbeteren van verkeersveiligheid in Zevenwouden
- Drempel en plateau Koppeldijk

- Verbeteren van oversteekbaarheid van Robijnlaan
- Afstelling van verkeerslichten op de Baden Powellweg
- Parkeersituatie Duurstedelaan

- Afstelling van verkeerslichten en autobewegwijzering op ÂŽt Goylaan.
- Verbeteren van de veiligheid op het Furkaplateau

Naar aanleiding van de inspraak is de maatregel aanpassing parkeerssituatie Engelsmanplaat vervallen en zijn als aanvulling op de uitvoeringsmaatregelen het ontwerp van de maatregel tot aanpassing van parkeersituatie op de Duurstedelaan en van de oversteekbaarheid Robijnlaan aangepast.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030- 286 11 68

---- --