Voedsel en Waren Autoriteit

Ouders negeren leeftijdswaarschuwing op speelgoed

28 november 2006 - nieuwsbericht

Veel mensen kennen het symbool of de tekst voor leeftijdswaarschuwing op speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar. Toch houdt lang niet iedereen bij het kopen van speelgoed ook rekening met de waarschuwing. Het symbool of de tekst is een dwingend advies tegen het gebruik van het speelgoed voor kinderen tot drie jaar. Het speelgoed kan kleine onderdelen bevatten die verstikkingsgevaar opleveren, maar ook het materiaal zelf kan gevaar opleveren voor jonge kinderen.

Ouders van peuters laten zich het minst leiden door de waarschuwing, blijkt uit onderzoek. Zij achten zichzelf beter in staat zelf na te gaan of een bepaald speelgoedartikel geschikt is voor het kind. Deze groep kent het symbool voor leeftijdswaarschuwing wel heel goed. Kopers zonder kinderen en ook grootouders zijn minder vaak op de hoogte van de betekenis van het symbool.

Veiligheid is voor veel kopers het belangrijkste aandachtspunt bij de aankoop van speelgoed. Daarnaast is ook de geschiktheid van het materiaal van het speelgoed belangrijk.

Speelgoed moet aan strenge veiligheidseisen voldoen om ongelukken te voorkomen. Deze eisen zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit speelgoed. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt toezicht op de naleving van deze wetgeving. De VWA wil meer inzicht in de bekendheid van kopers van speelgoed met het symbool en het effect van dit symbool op het aankoopgedrag en gaf daarom opdracht tot het onderzoek.