Provincie Limburg

Tussenstand uitbreiding viaduct N297/A2 bij NedCar De N297 en N296 zijn de afgelopen jaren ingrijpend aangepast. Dit is

gebeurd als onderdeel van het project Bottleneck Infrastructuur. Een onderdeel van het project dat nog moet worden afgerond is het viaduct van de N297 over de A2 bij NedCar. Door de toename van het verkeer in de afgelopen jaren is het viaduct veel te krap geworden. In de komende jaren zal het verkeer nog verder groeien. Om te voorkomen dat het verkeer structureel vast komt te staan moet het viaduct daarom worden uitgebreid. Naar verwachting kan in januari 2007 worden gestart met de uitvoering en is het werk medio 2007 klaar.

Het werk wordt in opdracht van de Provincie Limburg uitgevoerd door de combinatie Heijmans-Janssen de Jong - Grontmij en is nagenoeg afgerond. Voor het overgrote deel waren de aanpassingen aan de wegen al in juni 2006 klaar, een heel jaar eerder dan gepland. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het maken van berekeningen en ontwerpen voor de uitbreiding van het viaduct. De ontwerpfase is afgerond en de aannemer is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering. Als alle wettelijke procedures zijn afgerond en het weer het toelaat, kan in januari 2007 worden gestart met de uitvoering. Het werk zal medio 2007 klaar zijn.

De zuidelijke afrit van de A2 werd al eerder aangepast. Om het verkeer ook veilig te laten doorstromen werden er, door de Provincie, tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Deze maatregelen zijn genomen op advies van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Uitgangspunt daarbij was dat er zo min mogelijk stuwing van verkeer op de A2 mocht plaatsvinden. Medio oktober werden, als gevolg van een storing in de verkeersregelinstallatie, de wachttijden op de Aldenhofweg erg lang. Inmiddels is de regelinstallatie gerepareerd en wordt deze regelmatig gecontroleerd. Indien nodig worden de groentijden aangepast.

Zodra het viaduct is aangepast zal ook de verkeersdoorstroming op de Aldenhofweg beter worden.
De brug heeft meer voorsorteerstroken. Bij beide kruisingen met de toe- en afritten komen verkeerslichten die via een computer aan elkaar gekoppeld zijn. Voor fietsers worden aan weerszijden van het huidige viaduct twee volledig nieuwe fietsbruggen gemaakt. Fietsers kunnen dan dezelfde weg nemen als voor de aanpassing van de oprit. Ook wordt het fietsverkeer geregeld met de verkeerslichten.

Over de uitvoeringswerkzaamheden voeren de provincie en de aannemer overleg met de brandweer, politie en ambulancediensten. Ook met Rijkswaterstaat en de gemeente Sittard-Geleen vindt regelmatig overleg en afstemming plaats over de plannen.
Samen met de gemeente Sittard-Geleen organiseert de Provincie medio februari 2007 een informatie-avond waar de plannen over de aanpassingen aan het viaduct nader worden toegelicht. Datum, tijdstip en locatie worden nog nader bekend gemaakt.
Voor meer informatie over Bottleneck Infrastructuur kunt u terecht op de website www.bottleneckinfra.nl.

28-11-2006 13:26