Gemeente Den Haag

november 2006
College steekt 625.000 euro in zes slecht lopende winkelgebieden (28 november)

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) trekt namens het college van burgemeester en wethouders 625.000 euro uit om winkellocaties die kampen met problemen een impuls te geven. In zes winkelgebieden is aanpak urgent. Volgens de detailhandelsmonitor, waarmee Den Haag tweejaarlijks de situatie in de winkelstraten meet, functioneren de gebieden slecht en moet er iets gebeuren om te voorkomen dat gezonde bedrijven wegtrekken en er meer leegstand ontstaat.
Nieuwe gebieden die aandacht eisen zijn de
Fahrenheitstraat/Thomsonlaan in Segbroek en de Piet Heinstraat/Zoutmanstraat/Prins Hendrikstraat - de 'Z-structuur' - in de Zeeheldenbuurt. In deze straten wil het college voor 125.000 euro aan stimulerende maatregelen nemen. Ook de openbare ruimte moet op termijn worden aangepakt.
De Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan zijn in de gevarenzone, omdat de winkels zeer matig lopen en er hoge leegstand is. De Z-structuur draait redelijk, maar kampt met hoge leegstand. Het bijzondere aanbod en de functie van het gebied als economische motor maken dat de winkelstraten bepalend zijn voor de sfeer van de buurt. Vier gebieden, waarvoor nu al een plan van aanpak geldt, zijn nog niet uit het dal. Het gaat om de Dierense-/Apeldoornselaan in Escamp, de Weimarstraat in het Regentessekwartier, de Paul Krugerlaan in Transvaal en Goerverneurlaan/Lorentzplein in Laak. Hier wil de gemeente winkelstraatmanagers inzetten, promotie en evenementen steunen, de veiligheid vergroten en de sfeer verbeteren door graffiti te bestrijden en bloembakken te plaatsen. Voor dergelijke stimulerende maatregelen, ook in winkelgebieden waar ingrijpen minder urgent is, trekt het college 500.000 euro uit.