Gemeente Bronckhorst

Resultaten Veiligheidsscan gemeente Bronckhorst bekend

In mei heeft de gemeente naar 5000 inwoners vragenlijsten verzonden. In het onderzoek is inwoners van Bronckhorst gevraagd naar onder andere veiligheidsgevoelens, buurtproblemen, preventiemaatregelen en het functioneren van de gemeente en de politie. De uitkomsten gebruikt de gemeente voor haar veiligheidsbeleid dat begin 2007 klaar moet zijn. Hierin geeft de gemeente aan hoe zij op verschillende terreinen de veiligheid van haar burgers wil waarborgen en komt de gemeente ook met een concrete aanpak van bepaalde zaken die uit het onderzoek naar voren kwamen. In de enquête is ook specifiek gevraagd naar suggesties voor het veiligheidsbeleid. 1765 mensen hebben de enquête ingevuld en teruggestuurd. Dit is 35,3%. "Een hoge respons voor een schriftelijk onderzoek. Hieruit mag geconcludeerd worden, dat de betrokkenheid van de inwoners groot is en daar zijn we blij mee", aldus burgemeester Henk Aalderink. B en w hebben het onderzoek op besproken en in de raad komt het tijdens de vergadering van december aan de orde. Hieronder hebben we de belangrijkste resultaten van de enquête in enkele rubrieken op een rij gezet:

Veiligheidsgevoel en buurtproblemen

. In Bronckhorst geeft 86.4% van de inwoners aan zich zelden of nooit onveilig te voelen. . Van de inwoners geeft 10.6% aan zich regelmatig tot vaak zorgen te maken over de omvang van de criminaliteit binnen de gemeentegrenzen. . In Steenderen voelt men zich significant onveiliger dan in de overige plaatsen. . De meest genoemde reden voor onveiligheidsgevoelens is overlast van rondhangende jeugd (38.4%). . In Steenderen worden de vernielingen aan auto's, overlast door jongeren en vernielingen significant vaker aangegeven dan in de overige vier wijken. . In de gemeente zijn inbraak in woning, overlast van jongeren en vernieling aan auto's de drie belangrijkste voorvallen. . Te hard rijdende auto's is het belangrijkste specifieke verkeersvoorval in de gemeente Bronckhorst. . Overlast door geluid van verkeer, verkeersstank en overlast door verkeersdrukte komt in Hummelo en Keppel significant vaker voor dan in de overige plaatsen. . Ten aanzien van het leefmilieu is overlast door hondenpoep het meest voorkomende probleem in de gemeente Bronckhorst. . Slecht onderhoud van openbaar groen wordt in alle plaatsen significant vaker genoemd dan in Vorden. . In de gemeente Bronckhorst maakt 22.8% van de bewoners geen melding van door hen geconstateerde milieuproblemen. . Van degenen, die wel melding hebben gemaakt van problemen is 57.7% enigszins tot zeer ontevreden over de afhandeling van de klacht. . Van de inwoners van Bronckhorst geeft 78.3% aan zich (enigszins) betrokken te voelen bij de eigen woonbuurt. . Het functioneren, het optreden en de beschikbaarheid van de politie gaf geen opmerkelijke verschillen tussen de wijken te zien.

Criminaliteitsbeeld

. De meest genoemde delicten zijn vernielingen aan auto's, fietsdiefstal, overige vernielingen en diefstal uit auto's. . Vernielingen worden in Steenderen significant vaker genoemd dan in de overige wijken. . Van diefstal uit een woning werd het meest en wel in 89% van de gevallen aangifte gedaan. . Van oplichting, doorrijden na een aanrijding, mishandeling, overige diefstal, vernieling aan een auto, poging tot inbraak en overige vernielingen werd in meer dan de helft van de gevallen bij de politie geen aangifte gedaan. . In 63.6% van de gevallen geven slachtoffers, die wel aangifte hebben gedaan, als reden voor het doen van aangifte op 'dat de dader gepakt moet worden'. . gemiddeld 10.4% neemt geen maatregelen ter voorkoming van misdrijven. . 's Avonds laat 74.8% een buitenlicht branden al dan niet met een bewegingsdetector. . 90.5% van de inwoners heeft geen maatregelen genomen ter verbetering van de persoonlijke veiligheid buitenshuis. . Indien een preventieadvies werd gegeven, blijkt de politie in 25.5% van de gevallen de adviserende instantie te zijn en in 6.5% de gemeente.

Algemene beoordeling van gemeente en politie

. Van de inwoners van de gemeente Bronckhorst oordeelt 88.5% positief over de frequentie, waarmee het huisvuil wordt opgehaald. . (Zeer) tevreden over de bereikbaarheid van de gemeente voor klachten, informatie of wensen is 26.5%. . In 1999 was men in Hummelo, Hengelo en Zelhem significant meer tevreden over de activiteiten van de gemeente dan in 2006. . 56% is positief over de frequentie, waarmee de dienst openbare werken straten, plantsoenen en straatverlichting onderhoudt. . (Zeer) ontevreden over de bereikbaarheid van de gemeente voor klachten, informatie of wensen is 11.7%. . De meeste klachten 37.4% werden gedeponeerd bij het wijkkantoor. . In 50% van de gevallen leidde de gemelde klacht volgens de klager niet tot een verandering. . Van de ondervraagden vindt 24.5% dat de politie bescherming biedt. . 46.8% van de inwoners is van mening dat je de politie te weinig in de buurt ziet. . Van de inwoners vindt 40.1% dat de politie te weinig te voet surveilleert. . Van mening is 33.8% dat de politie te weinig aanspreekbaar is . Van de inwoners in de gemeente Bronckhorst wil 37.8% dat de politie vaker door de straat komt. . Gemiddeld geeft 36.1% aan niet te weten of er een lokale politiefunctionaris aanwezig is. . Van de respondenten zegt 47% (zeer) tevreden te zijn over het optreden van de politie. . (Zeer) ontevreden hierover is 25%.

Suggesties voor veiligheidsbeleid

Zoals gezegd is de geënquêteerden gevraagd naar suggesties voor het veiligheidsbeleid. De volgende suggesties zijn het meest genoemd: . Meer politie op straat en politieoptreden
. Beter onderhoud gemeentegroen
. Snelheidsverminderende maatregelen
. Verkeersinrichting verbeteren
. Verkeersveiligheid bevorderen
. Openheid naar burgers
. Controle op verkeer
. Toezicht op stappende jeugd

Hengelo Gld, 28 november 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --