Minder medicatieproblemen door onderzoek Salland Verzekeringen

Salland verzekeringen n.v.

PERSBERICHT

Dinsdag 28 november 2006

Minder medicatieproblemen door onderzoek DGV in samenwerking met Salland verzekeringen en zorgaanbieders

In de regio Salland wordt onderzocht hoe het staat met de veiligheid van medicatieprocessen in zorginstellingen. Het onderzoek wordt bekostigd door Salland verzekeringen en haar Zorgkantoor Midden IJssel, die de veiligheid van haar leden graag gewaarborgd ziet. DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, voert de scan uit, analyseert de data en koppelt de resultaten en adviezen ter verbetering terug. Deze driehoeksamenwerking is uniek in Nederland en moet leiden tot een betere patiëntveiligheid in de zorgsector.

76 jaar en 36 pillen per dag
De 76-jarige mevrouw Overmars raakte de afgelopen jaren verdwaald in het ziekenhuis. Vorige jaar ging ze 32 keer naar het ziekenhuis. Ze was onder behandeling bij zeven specialisten. Per dag moest ze 36 pillen slikken. Van enkele artsen kreeg ze tegenstrijdige adviezen. Van de één moest ze de medicijnen tijdens het eten innemen, van de anders juist op de nuchtere maag om bijverschijnselen te voorkomen. Volgens hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert (UMC St. Radboud, Nijmegen) gebruiken patiënten die bij veel verschillende specialisten onder behandeling zijn vaak veel medicijnen, terwijl niemand kijkt hoe die elkaar beïnvloeden. Dat wordt onvoldoende afgestemd. Olde Rikkert: 'Ongeveer 20 procent van de acute opnames van ouderen in het ziekenhuis wordt veroorzaakt door bijwerkingen van medicatie en daar loopt veel niet goed van af.' (bron: Nova 31.10.06)

Medicatieveiligheid
Niet alleen de landelijke overheid (Ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg) hecht een groot belang aan patiënt- en medicatieveiligheid. Salland verzekeringen en het daar aan gekoppelde Zorgkantoor Midden IJssel sluiten zich aan bij het belang van risicobeperking rondom medicatieveiligheid. Om deze veiligheid te optimaliseren wordt door DGV de scan uitgevoerd. Door middel van deze kwalitatieve scan krijgen zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten inzicht in de risicovolle situaties als bijvoorbeeld: verkeerd of te weinig toezicht op medicijngebruik.

Onderzoek en aanbevelingen
In totaal nemen 10 zorggroepen in Salland deel aan het onderzoek, AWBZ-breed zoals instellingen Gehandicaptenzorg (GZ), Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Verpleging & Verzorging (V&V). Deze instellingen staan positief tegenover het onderzoek en zijn geïnteresseerd in de mogelijke verbeterpunten. Inmiddels zijn er een aantal voorlopige verbeterpunten bekend.

Zoals het elektronisch voorschrijven van medicijnen. Het bij elkaar kunnen inkijken van bestanden door middel van een netwerk is landelijk nog maar in beperkte mate ingevoerd. Dit is wel al het geval in Deventer Stad e.o. waar huisartsen en apothekers met steun van Salland verzekeringen middels een zorgnetwerk elkaar inzicht verschaffen. De scan geeft aan dat het nuttig zou zijn ook de zorginstellingen aan het netwerk te koppelen.

Een andere eerste aanbeveling is het benoemen van een eindverantwoordelijke van het medicatieveiligheidsbeleid in zorginstellingen. Ook blijkt dat bij instellingen die met een beperkt aantal huisartsen samenwerken er een betere communicatie plaatsvindt en er een hogere betrokkenheid is bij de patiënt en de instelling.

Begin 2007 zullen de definitieve uitkomsten van de scan bekend zijn.

//////////////////////////////////////////////////