Provincie Zeeland


Subsidies uit Beleidsprogrammering Sociale Zorg toegekend

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg verlenen Gedeputeerde Staten (GS) ruim 7 ton euro subsidie aan projecten op het gebied van zorg en sociaal beleid.

Het gaat om de tweede subsidieronde van 2006. Het geld wordt verdeeld over verschillende aanvragers en de subsidiebedragen lopen uiteen van EUR 5.000 tot EUR 99.250.

Beleidsprogrammering Sociale Zorg

De doelstellingen en uitgangspunten van de provinciale Zorgvisie en Sociale Agenda zijn in de Beleidsprogrammering Sociale Zorg, voorheen Beleidskader Sociale Zorg, vertaald naar tien beleidsprogramma's rond maatschappelijke vraagstukken en thema's. De ambities van de Provincie Zeeland op het terrein van zorg en sociaal beleid zijn daarin verwoord en hebben als doel een volwaardige deelname van alle Zeeuwen aan de samenleving.

Het verwezenlijken van deze ambities kan de provincie niet alleen. Ook andere partijen kunnen dat vaak niet alleen. Daarvoor is onderlinge samenwerking nodig. De Beleidsprogrammering Sociale Zorg (BSZ) helpt deze noodzakelijke samenwerking op gang door subsidiemogelijkheden voor projecten en activiteiten die een bijdrage leveren aan de tien beleidsprogramma's.

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg kunnen verschillende soorten subsidies verleend worden: projectsubsidies en activiteitensubsidies. Alle subsidies moeten passen bij de doelstellingen van één van de tien BSZ-programma's. Daarnaast geldt voor projecten een aantal specifieke beleidsregels, zoals: voldoende cofinanciering door derden, indien van toepassing overname van financiering na afloop van de projectperiode door derden en een gedegen projectplan en begroting.

Tweede subsidieronde

De Beleidsprogrammering Sociale Zorg kent twee subsidierondes per jaar. Aanvragen voor deze tweede subsidieronde van dit jaar moesten voor 1 oktober 2006 binnen zijn. In totaal zijn deze ronde 33 aanvragen ingediend. Over het al dan niet toekennen van subsidie en de hoogte van het te verlenen bedrag van deze 33 aanvragen heeft GS nu een besluit genomen.

Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 april 2006.

Een greep uit het aantal projecten dat subsidie ontvangt:

POOZ Emergis: Project Opiaat Onderhoudsbehandeling Zeeuws-Vlaanderen Emergis verslavingszorg heeft binnen het programma Ideeënnetwerk subsidie aangevraagd voor het project de individuele Opiaat Onderhoudsbehandeling. Dit project vervangt de vroegere methadonverstrekking die groepsgewijs plaatsvond. Het project biedt de mogelijkheid te komen tot een behandeling op maat per cliënt. Er is, naast zorg en begeleiding, ook veel aandacht voor preventie en resocialisatie. De overlast voor omwonenden zal naar verwachting aanmerkelijk verminderen door spreiding van de behandeling aan cliënten. De individuele Opiaat Onderhoudsbehandeling is een innovatieve werkwijze. Landelijk zal de implementatie in een aantal instellingen worden ondersteund. De Provincie Zeeland stelt EUR 90.000,- beschikbaar.

Proefkamer kraamsuite
In het kader van het programma Zuinig op Zorg heeft Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen een subsidie aangevraagd voor het project de Proefkamer Kraamsuite. Kraamsuites hebben een huiselijke uitstraling, waarin de totale zorgverlening en alle faciliteiten zijn georganiseerd rondom de (aanstaande) moeder, haar kind en haar partner. De Provincie Zeeland heeft EUR 89.906,- toegekend om deze Kraamsuite te realiseren.

Logeerhuis dementerende ouderen
In het kader van het programma Zeeland WoonZorgland, heeft de SRVZ subsidie aangevraagd bij de Provincie Zeeland voor een logeerhuis van dementerende ouderen. De logeerhuizen bieden tijdelijke opvang (interval opnames) aan dementerende ouderen, vooral ter ontlasting van de mantelzorgers. Doel is dementerende ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar indien nodig een mogelijkheid scheppen om deze ouderen tijdelijk een andere manier van wonen aan te bieden. Zorg wordt in deze tijdelijke woonvoorziening geleverd. De Provincie Zeeland stelt EUR 13.040,- beschikbaar.

Multifunctioneel centrum Zaamslag
In het kader van het programma Vitale dorpen, Leefbaar platteland heeft Subvention namens bewoners van het dorp Zaamslag om een multifunctionele gemeenschapscentrum gevraagd. Om de inrichting en aankleding van het gemeenschapscentrum te realiseren heeft de Provincie Zeeland EUR 50.000,- subsidie toegekend.

Toegankelijkheid Poppendamme
De stichtingen Het Gors en Ambrosius hebben, na advies van Visio, Auris en Het Klaverblad, een plan opgesteld om hun voorzieningen in Poppendamme (Grijpskerke, Zeeland) nog beter toegankelijk te maken voor bezoekers met een beperking. Om de Boerenhoftuin en de in aanbouw zijnde Bijen- en Energiespeelplaats optimaal toegankelijk te maken hebben Het Gors en Ambrosius subsidie aangevraagd. Het project krijgt vanuit de Provincie Zeeland in het kader van Maatschappelijke toegankelijkheid EUR 160.000,- om de toegankelijkheid van Poppendamme te vergroten.

28 november 2006, I. Vette, tel. 0118-631402, nr. 211/06