Verkeershandhaving


Samenwerkende verkeershandhavingsteams doen grote alcoholcontrole

28 november 2006

Bij zeven grensovergangen in de regio Midden- en West Brabant, zijn in totaal 2193 automobilisten staande gehouden tijdens een grote alcoholcontrole. Dankzij een samenwerking tussen de verkeershandhavingsteams van vijf politieregio's konden op veel plaatsen tegelijk tal van weggebruikers worden gecontroleerd. In totaal werkten 110 politiemensen mee.

Voornamelijk jonge stappers
De controle zondagnacht was voornamelijk gericht op jongeren die na een avondje stappen in België terug naar Nederland rijden. De parkeerplaatsen bij Belgische uitgaansgelegenheden staan namelijk ieder weekend vol met auto's met Nederlandse kentekens. Bij de terugrit naar huis van deze stappers komt rijden onder invloed van alcohol regelmatig voor.

Bekeuringen en beloningen
Van de automobilisten die werden gecontroleerd, bleken er 51 te veel te hebben gedronken, waaronder 9 beginnend bestuurders. Van 7 mensen is het rijbewijs ingevorderd. Op verschillende controlelocaties waren medewerkers van het BOB-promotieteam aanwezig om bestuurders die zich een ware BOB hadden getoond door niet te drinken, te belonen met een presentje.

Andere overtredingen
Behalve voor het rijden onder invloed, leverde de controle nog bekeuringen op voor te hard rijden. Twee automobilisten moesten daarvoor hun rijbewijs inleveren. Drie automobilisten kregen een bon voor het rijden zonder rijbewijs, een voor het rijden zonder geldige APK en twee voor het rijden zonder gordel. In twee gecontroleerde auto's troffen agenten in totaal zes illegalen aan. Deze zijn voor nader onderzoek ingesloten. In een van de auto's zijn mogelijk ook verdovende middelen aangetroffen. Verder zijn drie mannen zijn aangehouden omdat ze er in hun auto vandoor gingen toen ze een controlepost naderden. Ze kwamen echter niet ver, want de bestuurder verloor kennelijk de macht over het stuur en de auto belandde in een sloot. Motoragenten die de auto achterna waren gereden behoefden niets anders te doen dan de mannen die uit de auto probeerden te klimmen in te rekenen. Daarnaast zijn twee mannen aangetroffen die nog boetes van 230 respectievelijk 234 euro hadden openstaan en een man die geregistreerd stond omdat hij nog DNA moest afstaan.