Bedrijfsleven: Senaat moet nieuwe Waterschapswet aanhouden

Vereniging vno-ncw

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, MKB Nederland, LTO Nederland, de Kamers van Koophandel en VEMW

DEN HAAG, 28 NOVEMBER 2006 - Het volledige bedrijfsleven doet een klemmend beroep op de Eerste Kamer om de nieuwe Waterschapswet aan te houden, zodat het voorstel op essentiële onderdelen gerepareerd kan worden. Als het wetsvoorstel ongewijzigd doorgaat, zijn bedrijven en de land- en tuinbouw straks amper meer vertegenwoordigd in het bestuur van de waterschappen. Dat terwijl ze samen rond dertig procent van de waterschapslasten opbrengen.

In een gezamenlijke verklaring stellen VNO-NCW, MKB Nederland, LTO Nederland, de Kamers van Koophandel en VEMW (vereniging voor zakelijke energie en waterverbruikers) dat de vertegenwoordiging van landbouw en bedrijven in de waterschapsbesturen in verhouding behoort te staan tot hun financiële en materiele inbreng. Dat is tot op heden ook het geval. Het kabinetsvoorstel laat de band tussen inbreng en zeggenschap echter los. Het bedrijfsleven is van mening dat het wetsvoorstel op dit punt moet worden heroverwogen en verzoekt de Eerste Kamer hierop aan te dringen.

Wie betaalt bepaalt, vindt het bedrijfsleven. De betrokken organisaties willen bereiken dat stemmen in het waterschapsbestuur opnieuw rechtstreeks worden gekoppeld aan de betaling. Alleen dan wordt recht gedaan aan het functionele karakter van het waterschap: degenen die een belang hebben bij de taken van het waterschap betalen daarvoor en krijgen zeggenschap.

Op 24 oktober 2006 stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe Waterschapswet. Daarmee wordt de rol van vertegenwoordigers van de agrarische sector en bedrijven teruggebracht tot één zetel in het dagelijks bestuur van een waterschap. Het is zelfs mogelijk dat de zetel van het bedrijfsleven in het DB straks wordt ingenomen door een vertegenwoordiger van een natuurorganisatie, terwijl die organisaties voor minder dan één procent bijdragen in de waterschapslasten.

Het bedrijfsleven heeft altijd toegezien op kostenbeheersing en een efficiënt beheer van middelen. Het heeft zich bovendien altijd sterk gemaakt voor een goed gekwalificeerde vertegenwoordiging in
de besturen van de waterschappen. Naast hun kritische inbreng en ervaring hebben zij er jarenlang op toegezien dat de lasten evenwichtig werden verdeeld over alle gebruikers en inwoners in de
betrokken regios van de waterschappen. 'Met het wegvallen van deze controlerende stem van het bedrijfsleven, verliest het waterschap een sterke waakhond', zo staat in de verklaring.

De noodzaak wordt nog eens onderstreept door het feit dat verwacht wordt dat de waterschapslasten fors gaan stijgen. Als de directe koppeling tussen betaling en stemmen in het bestuur van de waterschappen niet wordt hersteld, lopen burgers en bedrijven een reëel risico dat het - net als met de gemeentelijke lasten - ook met de heffingen van waterschappen uit de hand gaat lopen. De afgelopen jaren zijn de lasten reeds toegenomen en de verwachting is dat ze 2010 zeker nog eens met 20 procent omhoog gaan. Het bedrijfsleven zet in op een eerlijke en transparante financiering van de waterschappen.

In dat opzicht wijzen de betrokken organisaties ook nog op de dubieuze grondslagen onder de nieuwe heffingen, die de grenzen van de solidariteit verre overschrijdt. Het bedrijfsleven is wel voor een modernisering van het regionale waterbeheer, maar dit mag niet ten koste gaan van de positie van het bedrijfsleven en leiden tot een volstrekt onevenwichtige lastenverdeling.


---------------------