Provincie Overijssel

Subsidie woonzorgzones Deventer en Almelo

Vanuit het provinciale actiefonds wordt 500.000 euro beschikbaar gesteld aan het ontwikkelen van woonzorgzones in Deventer en Almelo. De gemeenten krijgen elk 250.000 euro. Een woonzorgzone is een deel van een wijk of dorp waar optimale condities voor wonen en zorg geschapen zijn. De bewoners die zorg nodig hebben kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven wonen.

Deventer krijgt de subsidie voor het ontwikkelen van drie woonzorgzones. De gemeente gaat dit langs twee lijnen uitvoeren.
1. een gebiedsgerichte aanpak van het MO-ket, dat wil zeggen het ontwikkelen van een of meerdere loketten voor advies, informatie, indicering én verwijzing. Hiervoor komt er een pilot zorgloket in de wijkwinkel Keizerslanden, een interactieve website en een gemeentelijk themaloket zorg. De gemeente is bij dit project betrokken, diverse woon-, zorg- en welzijnspartijen en het zorgkantoor. Van de totale subsidie gaat 100.000 euro naar deze lijn.

2. het uitvoeren van 3 pilots woonservicezones met verschillende accenten. Het betreft zones voor Bathmen en de wijken Keizerslanden en Rivierenwijk. In de woonservicezones worden diensten- en voorzieningenpakketten ontwikkeld die zijn toegesneden op de behoefte en zorginfrastructuur in de wijk of het dorp. In Bathmen ligt het accent op de vraag van de burger bij het realiseren van een decentrale zorginfrastructuur voor het dorp en de omliggende kleine kernen. In de wijk Keizerslanden wordt vooral gekeken naar de informatie- en adviesfunctie aan bewoners. In de Rivierenwijk worden een aantal collectieve innovatieve voorzieningen gerealiseerd.

In Almelo worden in vier van de twaalf wijken proefprojecten opgezet. In de wijk Sluitersveld wordt een integrale en uniforme systematiek ontwikkeld voor het verzamelen van de wensen van klanten. Het resultaat is een klantgericht aanbod. De Almelose wijk Ossenkoppelerhoek is een wijk met een groot aantal allochtone bewoners. Het project voor woonzorgzones richt zich in deze wijk op een laagdrempelige informatie- en adviesfunctie voor dementerende allochtone mensen en mantelzorgers. Hierbij zijn deskundigheidsbevordering en samenwerking tussen vrijwilligers, mantelzorgers en zorgaanbieders van belang. Daarnaast wordt voor de vier wijken een website ontwikkeld waar diverse, op de wijk toegesneden, informatie te vinden is.