Meet and Greet met de Groene Sint

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

De komende dagen is hij in Nederland, de Groene Hulpsinterklaas. Groen, want verantwoord en eerlijk. Zijn boodschap: Koop eerlijke cadeautjes of vraag ernaar in de winkel!

De Groene Sint staat voor eerlijke cadeautjes en eerlijke producten staan voor armoedebestrijding. Want een eerlijk cadeautje betekent dat de producenten in ontwikkelingslanden er een eerlijke prijs krijgen, het product onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt en er geen tropisch bos voor is omgekapt. Oxfam Novib spreekt al jaren bedrijven en overheden aan op eerlijke productiemethoden en eerlijke handel van die producten.

Nu gaat de organisatie ook consumenten actief benaderen om te helpen in de strijd tegen armoede. Oxfam Novib vraagt ze om dit jaar ook eerlijke cadeautjes aan te schaffen voor het Sinterklaasfeest. Dat werkt, want hoe groter de vraag naar eerlijke producten, hoe groter de druk op de producenten om meer eerlijke producten te maken. Zo kunnen we gezamenlijk optreden tegen oneerlijke handel. Als er wereldwijd 1% meer eerlijke producten gekocht zouden worden zou dat bijvoorbeeld Afrika zon 70 miljard dollar extra kunnen opleveren, ruim meer dan het continent nu aan ontwikkelingsgelden ontvangt.

Armoedebestrijding en Sinterklaas vieren gaan prima samen. Die boodschap draagt Oxfam Novib uit op verschillende manieren: via een commercial met Dolf Jansen en de Groene Sint, die sinds 18 november op tv en radio te zien en horen is. Ook hangen er posters en abris in het hele land. En de consument kan de Groene Sint ook in levende lijve ontmoeten, zoals 30 december in Amsterdam, op de Haagse Leyweg en in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. Vrijdag 1 december is de Groene Sint in winkelcentrum Overvecht in Utrecht en in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.


Noot voor de redactie