Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De 24-uursmens

28 november 2006

waar economie en biologie van tijd tot tijd botsen

De stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over de 24-uursmaatschappij. De werking van biologische klokken en de effecten daarvan op onze gezondheid en onze maatschappij zijn terugkerende thema's voor de Stichting BWM. Deze wil immers de maatschappelijke gevolgen van ontwikkelingen in biowetenschappen aan de orde stellen.

Tijd vind je overal. Al sinds de oersoeptijd zit de wereld vol klokken. De afwisseling van licht en donker heeft een grote weerslag gehad op het leven op aarde, want planten en dieren beschikken over allerlei 'biologische klokken'. Ook wij hebben in ons lijf een ingenieus systeem van in elkaar grijpende radertjes, ritmes en reacties.

Van de werking daarvan, inclusief de genetische basis, zijn we de afgelopen decennia in hoog tempo veel te weten gekomen. Belangrijke kennis, die onze gezondheid en onze maatschappij in het hart raakt. Want sinds we de gloeilamp uitvonden, werd tijd steeds meer ook geld. Overdag wakker zijn en 's nachts slapen was niet meer nodig. Of toch? Waarom hebben we nog steeds een van-negen-tot-vijfcultuur? Waarom lijken stewardessen vaker borstkanker te krijgen dan andere vrouwen? Waar beginnen biologie en economie te botsen?

Het cahier bestrijkt een breed scala aan samenhangende onderwerpen. Het gaat over muizen die zonder Cryptochroom-genen geen enkel besef van tijd meer lijken te hebben. En over koffie en roken in de nachtdienst. Uitgelegd wordt hoe het hedendaagse gezin net een fabriek met een ploegendienststelsel is, en hoe ze in Parijs de tijd een tijd lang hebben rondgepompt. Aan de orde komen tijdspaarmachines als de auto en jonge zeekoeten die zich van rotsen storten. Het gaat over het effect van 200 lux op je pijnappelklier, het nut van dutten en de remmende werking van ritme en regelmaat op veroudering.

Het cahier is mede op initiatief van het Nederlandsch Natuur -en Geneeskundig Congres (NNGC) tot stand gekomen.

De Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij is ondergebracht bij NWO en valt onder het gebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Omslag cahier De 24-uurs-mens Digitale afbeelding van de kaft. Klik op de foto voor een grotere versie

Bestelinformatie: De DE 24-uurs-mens (ISBN 90-73196-94-9). Cahiers kosten EUR6,- exclusief verzendkosten.
T +31 (0) 70 344 07 81, bmw@nwo.nl of www.biomaatschappij.nl

..............................

Meer informatie bij:

* Willemijn Bosma (bureaucoördinator Bio-Wetenschappen en Maatschappij)

* t: +31 (0)70 344 07 92, bosma@nwo.nl

* Zie ook de website: www.biomaatschappij.nl
* recensie-exemplaren zijn aan te vragen bij Willemijn Bosma