Ingezonden persbericht


XS4ALL, Fabchannel en AUB leggen cultureel glasvezelnetwerk aan

Snel internet onder Leidseplein maakt multimedia activiteiten voor culturele instellingen mogelijk

Amsterdam, 28 november 2006

Internetprovider XS4ALL, multimedia-bedrijf Fabchannel en het Amsterdam Uit Bureau hebben een glasvezelnetwerk ontsloten voor culturele instellingen op en rond het Leidseplein. De gemeente Amsterdam heeft subsidie verleend aan het project. Het glasvezelnetwerk heeft een bandbreedte van 100 Mbit/s naar internet. De bandbreedte tussen aangesloten instellingen onderling is 1 Gbit/s. Het netwerk stelt theaters en organisatoren in staat om multimediale activiteiten te ontwikkelen en makkelijker informatie met elkaar uit te wisselen.

Zo kunnen er nu bijvoorbeeld concerten en voorstellingen met DVD kwaliteit worden uitgezonden op internet. Fabchannel heeft dit inmiddels meerdere malen gedaan en stelt tevens een groot concertarchief beschikbaar. Camera's in onder andere Melkweg en Stadsschouwburg worden bediend vanuit de Paradisostudio over het glasvezelnetwerk. Het glasvezelnetwerk kan tevens worden gebruikt om de beelden van live events van verschillende podia in meerdere zalen uit te zenden.

Tien culturele instellingen maken reeds van het supersnelle netwerk gebruik: Paradiso, Fabchannel, Melkweg, De Waag, Theater Bellevue, Nederlands Instituut voor Mediakunst, Amsterdam Uit Bureau, De Balie, Stadsschouwburg en Het Concertgebouworkest.

---

NOOT VOOR DE REDACTIE,