Haarscherpe luchtfoto's van de Randstad, Nederland volgt.

Slagboom en peeters b.v.

Om tegemoet te komen aan de vraag naar steeds gedetailleerdere luchtfotografie is Slagboom en Peeters medio 2006 begonnen met een geheel nieuw landsdekkend bestand. Dit gebeurt op een resolutie die vijf maal meer scherpte en detail laat zien dan hetgeen nu beschikbaar is. Ter vergelijk: Op dit moment is heel Nederland (o.a. via Google Earth na de laatste update) beschikbaar op een resolutie van 50 centimeter per pixel. Slagboom en Peeters heeft zich voorgenomen een landsdekkend bestand aan te leggen met een resolutie van 10 centimeter per pixel. Een verbetering van 500%. Deze zomer zijn de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht gevlogen. Hiervoor zijn ongeveer 21,000 opnamen gemaakt vanaf een hoogte van 1200 meter. Totaal is voor deze drie provincies nu 10,000 Gigabyte aan beeldmateriaal verzameld.

De eerste dataset zal naar verwachting eind van dit jaar beschikbaar zijn, o.a. via de fotoviewer www.airpix.nl. Hierover zal t.z.t informatie worden gepubliceerd op de bedrijfswebsite van Slagboom en Peeters, www.slagboomenpeeters.com.

Niet alles ging even gesmeerd. Druk vliegverkeer rond Schiphol gooide voor een gedeelte van Noord-Holland roet in het eten. Er moest noodgedwongen hoger worden gevlogen, waardoor dit gebied met 'slechts' 20 cm nauwkeurigheid is gefotografeerd. Komend voorjaar zal worden getracht dit gedeelte alsnog aan te vullen tot 10 cm nauwkeurigheid. Daarna is de rest van Nederland aan de beurt.

Slagboom en Peeters verwacht met deze strategie een waardevol product op de markt te zetten dat gebruikt kan worden bij overheidsdiensten, landmeetkundige instellingen en overkoepelende hulpdiensten. Daarnaast zullen ook makelaars, projectontwikkelaars en wegenbouwers een toepassing weten te vinden voor deze hoog gedetailleerde fotografie.

'Dit is een nieuwe strategie. De overweldigende hoeveelheid data die verwerkt moet worden is zeker iets nieuws. Daarnaast ondernemen we dit project volledig voor eigen rekening. Maar we hebben er vertrouwen in dat we deze investering op termijn kunnen terugverdienen. We zullen Nederland steeds scherper op de kaart zetten.' aldus een woordvoerder van Slagboom en Peeters Luchtfotografie BV

Slagboom en Peeters Luchtfotografie BV is een klein dynamisch bedrijf dat actief is op het gebied van luchtfotografie en remote sensing. Met haar vier vliegtuigen zijn wereldwijd projecten uitgevoerd, van Cambodja in het verre oosten tot Guatemala in Midden-Amerika.