Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Dataverkeer via glasvezelnetwerk kan nog sneller

28 november 2006

Door de explosieve groei in het dataverkeer groeit de behoefte aan een grotere benutting van de bandbreedte van optische glasvezelnetwerken. STW-onderzoeker Erwin Verdurmen bekeek hoe de transmissiecapaciteit van de glasvezel vergroot kan worden door een betere benutting van de bandbreedte. Hij slaagde erin om een dataoverdracht met een snelheid van 320 Gigabit per seconde te realiseren. Dat is vele malen sneller dan de 15 Mb die de snelste internetverbinding voor particulieren nu per seconde kan versturen (verbindingen bij bedrijven zijn ongeveer tien keer sneller). Verdurmen promoveert op 28 november aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Een bestaande techniek voor het vergroten van de bandbreedte is 'wavelength division multiplexing' (WDM). Daarbij moduleren de elektrische datasignalen verschillende kleuren licht, die worden gecombineerd in één glasvezel. Een alternatief voor WDM is meerdere optische signaalstromen samenvoegen tot één stroom van korte pulsen op één kleur licht: 'optical time division multiplexing' (OTDM).

Halfgeleiderstructuren

Verdurmens onderzoek richtte zich op het toevoegen en extraheren van een specifieke datastroom uit een OTDM-signaal. De component die deze functie uitvoert, is een zogenoemde add-drop multiplexer (ADM). Deze ADM's kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën. De eerste categorie is gebaseerd op oplossingen die gebruik maken van halfgeleiderstructuren en de tweede categorie benut de niet-lineariteit van een glasvezel.

Het toepassen van ADM-techniek op basis van halfgeleidermateriaal stuitte op het probleem dat het benodigde hogere ingangsvermogen leidt tot snellere signaalresponsie, maar tevens de signaal-ruisverhouding verslechtert. Daarom besteedde het onderzoek veel aandacht aan ADM's die de niet-lineariteit van een glasvezel benutten.

Ultrasnelle responsietijd

Het voordeel van het benutten van de niet-lineariteit van de glasvezel bleek een ultrasnelle responsietijd te zijn. Hierdoor slaagde Verdurmen erin om een ADM met een snelheid van 320 Gigabit per seconde te realiseren. Volgens Verdurmen zijn in de toekomst door de combinatie van WDM en OTDM nog veel hogere snelheden mogelijk.

Het onderzoek van Verdurmen werd gefinancieerd door Technologiestichting STW, waarin NWO en het ministerie van Economische Zaken samenwerken.

..............................

Meer informatie bij:

* Ir. Erwin Verdurmen (TU/E)

* t +31(0)40 247 5681, e.j.m.verdurmen@tue.nl
* promotie 28 november

* promotoren prof. A.M.J. Koomen en prof. ir. G.D. Khoe