Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Koninklijke erepenning voor Schaakclub Purmerend

Zaterdag 25 november vierde Schaakclub Purmerend haar 75-jarig bestaan. Op het programma stonden een jubileumtoernooi, een receptie, een buffet en natuurlijk een feestavond. Het geheel werd gehouden in het clublokaal van de vereniging 't Noot te Purmerend. Oprichter van de vereniging was indertijd, 25 november 1931, Feike Dokter.

Het rapidtoernooi werd gewonnen door eersteteam-speler Lucas van Mil. De receptie die daarna volgde werd bij aanvang reeds druk bezocht. Daar maakte de burgemeester van Purmerend, Leen Verbeek, bekend dat het Hare Majesteit had behaagd de schaakclub een koninklijke erepenning te verlenen. Het bestuur was blij verrast toen deze penning met de beeltenis van de koningin erop aan de voorzitter Gert Kalkhoven werd overhandigd. Het schijnt dat er slechts vijf verenigingen in Nederland zijn die deze eer te beurt is gevallen.

Naast het verkrijgen van de erepenning werden ook nog authentieke schaakspullen van de oprichter aan het bestuur aangeboden door een zoon van Feike Dokter, Jan Dokter.
Namens het bestuur van de NHSB was de secretaris, Yvonne van Buren, aanwezig om dit heugelijke feit mee te maken.

Leden en oud-leden konden daarna in grote getale genieten van een buffet en een gezellig optreden van een plaatselijke artiest. In vervolg is de naam van de schaakclub dus Koninklijke Schaakclub Purmerend.
Henk Breeuwsma

---

Op zaterdag 2 en zondag 3 december zal in het fraaie Raadhuis van Hilversum het tweede weekend worden gespeeld van de Halve Finales om het Nederlands Kampioenschap. In de eerste ronde zijn vrijwel alle regionale kampioenen uitgeschakeld. Alleen SGA-vertegenwoordiger Sybolt de Boer wist stand te houden.