Technologie Stichting STW

Sneller dan je schaduw data door glasvezels sturen

dinsdag 28 november 2006

Aan de TUE bekeek Erwin Verdurmen in een door STW gefinancierd onderzoek hoe de transmissiecapaciteit van de glasvezel vergroot kan worden door de bandbreedte beter te benutten. Binnen de techniek om meerdere optische signaalstromen samen te voegen tot één stroom van korte pulsen âOTDMâ, onderzocht hij eerst de mogelijkheden van halfgeleiderstructuren om optische datakanalen te schakelen. Daarnaast richtte hij zich op het schakelen van datakanalen in de glasvezel. Uiteindelijk lukte het hem om een dataoverdracht met een snelheid van 320 Gigabit per seconde te realiseren.

De onderzoeker stond voor de uitdaging een grotere benutting van de bandbreedte van optische glasvezelnetwerken te verkennen. Door de explosieve groei in het dataverkeer is daar grote vraag naar. Een bestaande techniek is âwavelength division multiplexingâ (WDM), waar de elektrische datasignalen verschillende kleuren licht moduleren en gecombineerd worden in één glasvezel. Een alternatief voor WDM is meerdere optische signaalstromen samenvoegen tot één stroom van korte pulsen op één kleur licht: âoptical time division multiplexingâ (OTDM).

Verdurmenâs onderzoek richtte zich op het toevoegen en extraheren van een specifieke datastroom uit een OTDM signaal. De component die deze functie uitvoert is een zogenoemde add-drop multiplexer (ADM). Deze ADMs kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën. De eerste categorie is gebaseerd op oplossingen die gebruik maken van halfgeleider structuren en de tweede categorie benut de niet-lineariteit van een glasvezel.

Het toepassen van de halfgeleider materiaal ADM techniek stuitte op het probleem dat het benodigde hogere ingangsvermogen weliswaar leidt tot snellere signaalresponsie, maar tevens de signaal-ruisverhouding verslechtert. Daarom is een groot deel van het onderzoek gedaan naar ADMs die de niet-lineariteit van een glasvezel benutten.

Het voordeel van het benutten van deze niet-lineariteit van de glasvezel bleek een ultrasnelle responsietijd te zijn. Hierdoor slaagde Verdurmen erin om een ADM met een snelheid van 320 Gb/s te realiseren. In de toekomst kunnen er door de combinatie van WDM en OTDM nog veel hogere snelheden worden bereikt.

Ir. Erwin Verdurmen promoveert op 28 november 2006 aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Informatie: * E. Verdurmen tel. 040-24756 81 e-mail e.j.m.verdurmen@tue.nl * Promotor: Prof. A.M.J. Koonen tel. 040-247 48 06 e-mail a.m.j.koonen@tue.nl