Technologie Stichting STW

Formalisering en tooling voor Interface Specificatie aanpak ontwikkeld

maandag 27 november 2006

ISpec is een Interface Specificatie aanpak voor componenten die aangrijpt op het niveau van de interface-suite - een aantal bij elkaar horende interfaces. ISpec is ontwikkeld door Hans Jonkers bij Philips Research en wordt toegepast op diverse plaatsen zoals SemiConductors en Medical. Onderzoeker Louis van Gool leverde met zijn door STW gefinancierde promotieonderzoek aan de TU/e een aantal noodzakelijke bouwstenen voor ISpec.

Om goed met ISpec te kunnen werken, moest van Gool een eenduidige, consistente betekenis definiëren voor diverse begrippen. Verder was er tooling nodig die ISpec ondersteunt.

ISpec bood op deze punten veel uitdagingen omdat het de mogelijkheid biedt op drie assen een balans te zoeken: * Op de mate van invullen van door ISpec aangeboden templates (balans tussen partieel en volledig) * Op de keuze van plug-in formalismen voor de beschrijvingen (balans tussen intuïtief en geformaliseerd) * Op de keuze van detail in executievolgorde (balans tussen declaratief en operationeel)

Voor de formalisering van ISpec is gekozen voor de relationele calculus. De reden om niet te kiezen voor de meer klassieke modelleringen met afzonderlijke syntax, semantiek en bewijssystemen was het feit dat deze overhead met zich meebrengen die irrelevant was voor het uiteindelijke doel van het project. Tijdens het project bleek dat uitbreidingen aan het relationele calculus formalisme noodzakelijk waren, bijvoorbeeld om methode-aanroepen op een natuurlijke wijze te modelleren.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot een formalisme waarin meer algemeen de concepten van object-georiënteerd en component-gebaseerd ontwikkelen kunnen worden uitgedrukt. Dit formalisme wordt gepresenteerd in het proefschrift; tevens wordt de formalisering van een relevant deel van ISpec gegeven.

Met dit onderzoek is de realisatie van de doelen van het project dichterbij gekomen: enerzijds het formaliseren van ISpec, zodat een eenduidige, consistente betekenis voor de diverse begrippen beschikbaar is; anderzijds, gebruikmakend van de inzichten uit de formalisering, het maken van tooling die de aanpak ondersteunt - de aan de TU/e ontwikkelde Calisto tool vervult deze rol.

Ir. Louis van Gool promoveert op 27 november aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Informatie: * Ir. Louis van Gool louisvangool@home.nl * Promotor : Prof. dr. J.C.M Baeten j.c.m.baeten@tue.nl (040) 2475155 * Co-promotor: Dr. R. Kuiper r.kuiper@tue.nl (040) 247 41 22