Gemeente Epe


Gemeente Epe stelt kwaliteit voor tijdigheid bij WOZ

De gemeente Epe stelt kwaliteit voorop bij de herwaardering van de WOZ-waarde voor onroerende zaken (zoals woningen en bedrijven/kantoren etc.). Dit heeft zij gemeld aan de Waarderingskamer die de uitvoering van de Wet WOZ van alle gemeenten volgt. Bij een tussentijdse controle constateerde de Waarderingskamer een achterstand bij de afronding van de herwaardering. De gemeente Epe verwacht de herwaardering wel op tijd af te hebben. Een belangrijke taak bij de uitvoering van de WOZ is de herwaardering van huizen en gebouwen naar de peildatum 1 januari 2005. De Waarderingskamer heeft in haar waarderingsinstructie een planning voor de herwaardering bepaald. Zo is er een datum gesteld waarop de kwaliteitscontroles van de nieuwe taxaties gereed moeten zijn. De Waarderingskamer heeft geconstateerd dat de gemeente Epe deze controle niet op alle onderdelen gereed heeft.

De gemeente heeft bij de start van het herwaarderingstraject in overleg met haar taxatiebureau een planning vastgesteld om te zorgen dat de kwaliteit van de herwaardering is gewaarborgd. Op 15 december moeten deze controlewerkzaamheden gereed zijn.Volgens de planning van de gemeente is dit haalbaar.

De gemeente Epe heeft, net als driehonderd andere gemeenten, een verklaring van de Waarderingskamer ondertekend waarin zij aangeeft dat kwaliteit voor tijdigheid gaat. Indien de gemeente zou besluiten kwaliteit geen voorrang te geven en de controle niet tijdig gereed is, kan de Waarderingskamer besluiten dat de gemeente de aanslagen/beschikkingen niet in de maand februari 2007 mag versturen.

Uiteraard stelt de gemeente zich achter het standpunt van de Waarderingskamer. Het is immers zo dat als de kwaliteit van de herwaardering niet voldoende is er meer bezwaarschriften te verwachten zijn. Hier is de burger niet bij gebaat, bovendien betekent dit voor de gemeente extra werk.

Uit ervaring blijkt dat het afronden van een herwaarderingstraject aan het einde van het jaar de nodige druk bij zowel de gemeente als het taxatiebureau oplevert. Om dit te voorkomen zal in de komende jaren het taxatiebureau de taxaties eerder aanleveren.