Gemeente Hellendoorn


Keuze voor tijdelijk station Nijverdal-West

In een bestuurlijk overleg op 24 november jl. met betrokken gemeenten, Provincie Overijssel, RWS, ProRail en NS zijn verschillende oplossingen besproken voor het vervangende vervoer van treinreizigers tijdens de bouw van het combiplan Rijksweg 35. De onderzochte oplossingen zijn een buspendel tussen Nijverdal en Raalte, een tijdelijk station Raalte Oost of een tijdelijk station Nijverdal West.

In het overleg is geconcludeerd dat een tijdelijk station Nijverdal-West met een rechtstreekse verbinding naar Zwolle de voorkeur verdient. Aanvankelijk bestond de indruk dat deze variant niet inpasbaar was in de dienstregeling. Uit aanvullend onderzoek door ProRail en NS is echter gebleken dat dit toch mogelijk is. Voorwaarde is wel dat elders op het traject enkele aanpassingen aan het spoor en de beveiligingsinstallatie worden aangebracht.

Deze variant is met name ook aantrekkelijk wanneer tijdens de bouw van het Combiplan de dienstregeling wordt aangepast waardoor doorgaande reizigers in Nijverdal slechts een kwartier vertraging oplopen. ProRail en NS hebben toegezegd zich hiervoor te zullen inspannen. De gemeente Hellendoorn zorgt ervoor dat de passagiers met de bus snel tussen de stations Nijverdal en Nijverdal-West kunnen reizen. De totale reisduur van de ene trein naar de andere trein bedraagt dan niet meer dan 15 minuten.

De betrokken partijen zijn blij met het bereikte resultaat. Door voor deze variant te kiezen is de overlast voor doorgaande reizigers zoveel mogelijk beperkt; inwoners uit Nijverdal kunnen zowel richting Zwolle als richting Almelo in hun eigen woonplaats op te trein stappen.