Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Fontein Binnenhof verwijderd voor restauratie

Dinsdag, 28 november 2006

Op 27 en 28 november is de opvallende fontein van het Binnenhof voor een grootscheepse reparatie- en restauratiebeurt van zijn basis verwijderd. De restauratie zal ongeveer zes maanden in beslag nemen. De Rijksgebouwendienst, opdrachtgever van de restauratie, gaat ervan uit dat de fontein per 1 juli 2007 weer op het Binnenhof te zien is. De totale kosten bedragen ongeveer 150.000,=.

Na de laatste restauratie in de jaren 70 heeft de fontein veel te lijden gehad van niet alleen de natuurlijke elementen, maar zeker ook van vandalisme. Vele onderdelen en ornamenten van het fijne smeedijzeren kunstwerk zijn in de loop der jaren afgebroken en gestolen. Ook de natuurstenen fonteinbak wordt gerestaureerd. Dit onderdeel heeft eveneens veel te lijden gehad van de natuurlijke elementen.

De fontein is een ontwerp van de beroemde architect P.J.H. Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam, interieur Ridderzaal) in samenwerking met jhr. Mr. Victor de Stuers, de grondlegger van onze monumentenzorg. De fontein is gemaakt in 1883 en pas in 1885 op het Binnenhof geplaatst als blijk van hulde aan de stichter van het Binnenhof, Koning Willem II.

In 1883 heeft de fontein eerst een geheel ander doel gediend, namelijk als object voor de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling op het Museumplein in Amsterdam. Deze werd gehouden tijdens de bouw van het Rijksmuseum. Het was om de wereld te laten zien dat Nederland nog meedeed op het gebied van ambachtelijk vervaardigde siersmeedwerken