Gemeente Maassluis

Snippergroen

Op 28 november 2006 zal er in de raadscommissie opnieuw worden gesproken over de problematiek van het snippergroen in de gemeente Maassluis. Dit naar aanleiding van een brede analyse die het college van burgemeester en wethouders heeft laten maken om het eerder vastgestelde snippergroenbeleid nog eens goed onder de loep te nemen.

In juli van dit jaar heeft het college het beleid ten aanzien van snippergroen in Maassluis vastgesteld. Vervolgens zijn de gebruikers van snippergroen en die Maassluizers die belangstelling voor snippergroen hadden getoond over dit beleid geïnformeerd. De nieuwe regeling is per brief uitgelegd en via een registratieformulier kon men belangstelling voor koop of huur kenbaar maken.

Dit heeft geleid tot veel reacties, zowel in de richting van de gemeente als ook in verschillende media. De meeste reacties hadden betrekking op de prijzen die voor het snippergroen waren vastgesteld. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het stellen van vragen in de raadsvergadering van 5 september 2006. Wethouder Arnold Keijzer heeft vervolgens toegezegd dat er een brede analyse wordt gemaakt ten aanzien van de te vragen koop- en huurprijzen voor snippergroen, en dat die brede analyse nog dit jaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Brede analyse

Voor het opstellen van de brede analyse snippergroen is vanuit vijf invalshoeken gekeken naar de koop- en huurprijzen, namelijk de prijzen bij andere gemeenten, de WOZ, de opmerkingen die in brieven en op de registratieformulieren zijn gemaakt, specifieke verkopen in het verleden en taxaties. Op grond van deze analyse heeft het college een standpunt ingenomen. Het college stelt voor de tarieven voor bestaand snippergroen vast te stellen op basis van taxaties en daarvoor gebruik te maken van de taxaties die voor de brede analyse al zijn gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met de overwegingen dat het moeilijk is om voor de percelen die nu al in gebruik zijn als snippergroen één prijs vast te stellen, omdat dit de gegadigde of tekort doet of overmatig bevoordeelt ten opzichte van andere huiseigenaren. Bovendien geven de reeds gemaakte taxaties een goede dwarsdoorsnede en gelden voor veel percelen dezelfde waardebepalende factoren. Hierdoor is het voor een taxateur mogelijk om op eenvoudige wijze voor alle bestaande percelen snippergroen een waarde te bepalen en bovendien voldoet deze oplossing het meest aan het uitgangspunt dat het marktconform moet zijn.

Voor nieuwe percelen snippergroen stelt het college dat het tarief gebaseerd moet worden op een taxatie, waarbij de kosten van taxatie voor rekening van de aanvrager komen, tenzij deze met de hoogste prijs accoord gaat.

Raadscommissie

Het college legt dit voorgenomen besluit ten aanzien van het snippergroenbeleid voor aan de gemeenteraad in de vorm van een raadsconsultatiebrief. De raadscommissie zal hier op 28 november over vergaderen. Deze openbare commissievergadering begint om 19.00 uur en wordt gehouden in de zaal De Buys. De raadsconsultatiebrief inzake snippergroen zal naar verwachting om 20.30 uur aan de orde komen. Uiteraard kunnen belangstellenden deze vergadering bijwonen. Wie wil inspreken wordt verzocht zich van tevoren te melden bij de griffier. De griffie is telefonisch bereikbaar onder de nummers: 010 - 5931985, 010 - 5931831 of 010 - 5931980 of per e-mail: griffier@maassluis.nl.

Uiteraard krijgen alle Maassluizers die op dit moment snippergroen in gebruik hebben of belangstelling hebben getoond voor een perceel snippergroen te zijnertijd, na besluitvorming door de gemeenteraad, bericht van de gemeente. Zij zullen worden geïnformeerd over het besluit, de gevolgen die dit voor het door hen gebruikte of gewenste perceel snippergroen heeft en de verdere procedure.

Vergadering Commissie 2 28-11-2006