Gemeente Vlaardingen


Over rederijkers, rap en real-life-soapeducatie anno 2006! 21 november 2006

Blazoen van de Rederijkerskamer De Akerboom uit Vlaardingen. Foto Arie Wapenaar. Van 28 november tot en met 15 december doen 26 derde klassen van het voortgezet onderwijs mee aan het rederijkersproject Wat is goed voor het land?.

Dit project is opgezet rondom de tentoonstelling Van 't beste spel' strijdende rederijkers in 1616 die nog tot en met 8 januari 2007 in het Visserijmuseum/Vlaardings Museum bezichtigd kan worden.

Het educatieve project bestaat uit een digitale lesbrief en een bezoek aan de expositie in het museum direct gevolgd door een bezoek aan het ROTH-theater, waar de leerlingen worden getrakteerd op een echte, zij het ééndelige soap van Vlaardingse bodem.

Voorafgaand aan de buitenschoolse activiteiten maken ze op school, via een digitale lesbrief, alvast kennis met de Vlaardingse rederijkers en de door hen georganiseerde rederijkerswedstrijd in 1616, waarbij ze vijftien rederijkerskamers (gezelschappen) uit andere steden en dorpen ontvingen.

De vraag die toen centraal stond, luidde; Wat is goed voor het land?. Hierop trachtten de rederijkers in hun gedichten, refreinen en zinnespelen een antwoord te geven. Nu gaan zon 750 leerlingen dat proberen, want diezelfde vraag is nog steeds actueel!

Bij het bezoek aan de expositie worden de leerlingen toegerust met een MP3-speler waarop rapteksten te horen zijn die de verschillende onderdelen toelichten.

Het educatief project Wat is goed voor het land? is tot stand gekomen door samenwerking van het Visserijmuseum/Vlaardings Museum en het Stadsarchief.

Foto: Arie Wapenaar