Ingezonden persbericht


Persbericht

TUMULTdebat over kiezen in de zorg

ZORGELOOS KIEZEN Grenzen aan de eigen verantwoordelijkheid?

Met de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet worden mensen met steeds meer keuzes geconfronteerd. Dit wordt als een positieve ontwikkeling gepresenteerd. De wet is het paradepaardje van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Maar: voor wie valt er iets te kiezen in de zorg? En: willen we al die keuzes wel? Utrechts Debatcentrum TUMULT organiseert een debat over deze kwesties op 28 november, in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree vrij. (Info en reserveren: www.tumultdebat.nl, 030-2332430)

Met: Diana Monissen (o.v.b.), lid Raad van Bestuur Agis; Mark Kramer, internist Meander Medisch Centrum Amersfoort, medisch dir. Trombosedienst Eemvallei, ontwikkelaar van een systeem voor de zelfzorg van diabetespatienten; Stef Groenewoud, Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoeker Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg; Monique Kremer, onderzoeker Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, (mede-) redacteur van 'Vrijheid Verplicht. Over tevredenheid en de grenzen van keuzevrijheid.' Voorzitter is Elisabeth van den Hoogen, journalist.

Driekwart van de Nederlanders vindt dat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet blijven (Sociaal Cultureel Planbureau, 2002). Maar blijft ons zorgsysteem uitgaan van deze onderlinge solidariteit? Moeten niet-rokers voor de kosten van de rokers opdraaien? Of sportieve, slanke mensen voor de kosten van obesitaspatiënten? Zo niet, wie draait er dan voor de zorg op? En hoe bekostigen we de vergrijzing? Moeten ouderen meer betalen voor zorg? Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen binnen het zorgsysteem. Voor sommigen kan meer vrijheid gunstig uitpakken. Zo kunnen bijvoorbeeld patiënten de beste en goedkoopste zorg zelf uitzoeken. Er zijn al websites waarop patiënten zich kunnen laten informeren over hoe ze zoveel mogelijk van de zorg zelf kunnen uitvoeren. Maar zijn overheid en ziekenhuizen al ingesteld op een zelfstandige patiënt die goed geïnformeerd zijn eigen pad wil bewandelen of loopt deze patiënt tegen barrières op? Bij dit debat gaan we na of er inderdaad voor iedereen sprake is van meer keuzevrijheid in de zorg. Voor wie levert het voordelen op en voor wie niet? Slechts weinigen zullen bezwaar hebben tegen meer vrijheid, maar als dat in praktijk betekent dat we steeds meer keuzes moeten maken, geldt dat dan nog steeds? Worden we het kiezen niet moe? In welke (internationaal) politieke context kunnen de ontwikkelingen in de zorg geplaatst worden en hoe gaan mensen in andere landen met deze ontwikkeling om?

TUMULT & AGIS

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief op www.tumultdebat.nl.

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Kantoor: Wijde Doelen 11, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 website: http//www.TUMULTdebat.nl