Universiteit van Tilburg

14 november 2006

Symposium 'Dubieuze Zaken' over gerechtelijke dwalingen

Programma met Hiddema, Knoops, Korvinus, Spong en Peter R. de Vries

Vergissen is menselijk. Maar de rechterlijke macht kan zich praktisch geen fouten permitteren en wordt geacht zorgvuldig en onpartijdig te werk te gaan. Toch wordt Nederland regelmatig opgeschrikt door wat genoemd wordt justitiële dwalingen, zoals bij de Deventer Moordzaak en Schiedammer Parkmoord. Waardoor ontstaan die fouten en blunders? Hoe kunnen ze in de toekomst voorkomen worden? Daarover gaat 28 november het symposium 'Dubieuze Zaken', waar onder leiding van hoogleraar Theo de Roos, de advocaten Hiddema, Knoops, Korvinus, Spong spreken. Peter R. de Vries legt in de middag deze strafpleiters een aantal ethische dilemma's voor.

Advocaten als Cees Korvinus en Gerard Spong verwijten justitie blunders en missers, die het vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat ondermijnen. Ook de neiging van politici, politie en justitie om elkaar de schuld te geven, draagt niet bij tot een beter beeld van de Nederlandse aanpak. Ook over de opsporing en vervolging zijn meer en meer kritische geluiden te vernemen. Tijdens het symposium wordt aan de hand van concrete zaken bekeken waar de oorzaken voor het falen liggen en hoe het mogelijk beter kan. Advocaat Gerard Spong (gespecialiseerd in cassatiezaken, die door de Hoge Raad worden behandeld) gaat in op de Schiedammer Parkmoord uit 2002. Zijn vakgenoot Cees Korvinus (strafrechtadvocaat en lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van strafrechtadvocaten) behandelt de justitiële misser die voor het eerst breed landelijk werd uitgemeten door de media: de Rotterdamse Carnavalsmoord. De aandacht voor deze zaak was de opmaat tot de grote belangstelling die media nu aan de dag leggen voor dit soort zaken. De uitzendingen van Peter R. de Vries over de Puttense moordzaak zijn een goed voorbeeld daarvan. Korvinus gaat tevens in op de invloed en rol van de media bij het oplossen en bij het aan de kaak stellen van het justitieel handelen. Geert-Jan Knoops (advocaat en hoogleraar Strafrecht aan de Universiteit Utrecht) beschouwt de Nederlandse situatie in internationaal perspectief: is de situatie vergelijkbaar met die in andere land, en hoe wordt er in het internationaal recht omgegaan met justitiële blunders? Tenslotte legt Peter R. de Vries in een interactieve setting een aantal ethische dilemma's voor aan de sprekers. Bij dit onderdeel schuift ook strafpleiter Theo Hiddema aan. De middag wordt afgesloten met een forumdiscussie waaraan ook rechtsfilosoof Hendrik Kaptein zal deelnemen.

Noot voor de pers
Pers is van harte welkom op het symposium. Verdere informatie omtrent het programma, de sprekers en de organisatie zijn te vinden op www.dubieuzezaken.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Meulemeesters (pers@dubieuzezaken.nl of 06 38 54 62 33).