Universiteit van Tilburg

14 november 2006

Tilburg krijgt eigen Science Café

Eerste avond over verliefdheid, liefde en lust

Breng de wetenschap naar de stad en laat haar bewoners kennismaken met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Met dat doel krijgt Tilburg, in navolging van andere universiteitssteden in Nederland, een Science Café waar wetenschappers met Tilburgers praten over populair wetenschappelijke thema's als 'het oneindige heelal', 'het brein' en onderwerpen als 'criminaliteit' en 'armoedebestrijding' die ook lokaal sterk in de belangstelling staan. Dinsdag 28 november vindt in De Nieuwe Koninklijke Harmonie een try out plaats, over verliefdheid, liefde en lust.

Tijdens elk Science Café vertellen prominente wetenschappers in een informele setting over hun passie en werk. Geen collegezaal, geen monoloog, geen chique presentaties maar het contact met het publiek staat centraal. Bezoekers kunnen, met een hapje en een drankje onder handbereik, vragen stellen, met de wetenschappers in discussie gaan en zo kennis maken met fascinerende wetenschappelijke inzichten. Elke avond wordt omlijst met live muziek. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom.

Het Science Café is opgezet door een groep enthousiaste wetenschappers die wetenschappelijke kennis dichter bij de Tilburgse bevolking willen brengen. De gemeente en de Universiteit van Tilburg ondersteunen het initiatief. Vergelijkbare initiatieven kunnen al sinds de jaren '90 wereldwijd, in bijvoorbeeld Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten, rekenen op een enthousiast publiek onthaal. Ook in Nederlandse steden als Nijmegen en Rotterdam is het Science Café inmiddels een doorslaand succes.

Op 28 november om 20.00 uur is de try-out in de Nieuwe Koninklijke Harmonie aan de Stationsstraat 26 in Tilburg. De Tilburgse psycholoog Ad Vingerhoets en biochemicus Focko Rommerts van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaan samen in op het fenomeen van de klamme handen, kloppende harten, en blozende wangen. Tijdens de pauzes kan het publiek genieten van live muziek door Flor de Amor. Vanaf februari 2007 is er iedere even maand een Science Café in de Nieuwe Koninklijke Harmonie. Toegang is gratis.