Gemeente Aalten


14-11-2006
INLOOPDAGEN HERZIENING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED DINXPERLO/AALTEN De inloopdagen worden gehouden op dinsdag 28 en woensdag 29 november van 13:30 uur tot 17:00 uur en van 19:00 uur tot 21:00 uur in het gemeentehuis, locatie Raadhuisstraat 8 te Dinxperlo (in de voormalige raadszaal).

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een (voorontwerp)bestemmingsplan opgesteld voor zowel het buitengebied van Dinxperlo als dat van Aalten.
Voor het buitengebied van Dinxperlo betekent dit een integrale herziening van het bestemmingsplan dat dateert uit 1984, voor Aalten betekent het een gedeeltelijke aanpassing van het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004. In het kader van de inspraak worden een tweetal inloopdagen georganiseerd.

De inloopdagen worden gehouden op dinsdag 28 en woensdag 29 november van 13:30 uur tot 17:00 uur en van 19:00 uur tot 21:00 uur in het gemeentehuis, locatie Raadhuisstraat 8 te Dinxperlo (in de voormalige raadszaal).

Tijdens deze inloopdagen kunt u de (voorontwerp)bestemmingsplannen inzien. Hieronder wordt op hoofdlijnen de opzet van beide plannen toegelicht.

Buitengebied Dinxperlo 2007:
Dit bestemmingsplan sluit aan bij het beleid dat een aantal jaar geleden voor het buitengebied voor Aalten is vastgelegd in het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004. Zo ontstaat voor het hele buitengebied van de gemeente Aalten een eenduidig beleid dat is vastgelegd in bestemmingsplannen met eenzelfde systematiek en dezelfde uitgangspunten. Het plan kent 2 hoofdbestemmingen: agrarisch gebied en agrarisch gebied met landschapswaarden. Verder hebben alle overige functies (agrarisch bedrijf, wonen, bedrijven, recreatie, bos, etc.) een passende bestemming gekregen met bijbehorende bouw- en gebruiksvoorschriften. Ook is het meest actuele beleid op het gebied van hergebruik en functiewijziging in dit plan opgenomen. Dit wordt verderop toegelicht.

Buitengebied Aalten 2007:
Dit plan betreft een zogenaamde correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004. Aan dit bestemmingsplan is door de provincie gedeeltelijk goedkeuring onthouden (aan ± 70 bouwpercelen en enkele wijzigingsbevoegdheden die met name gericht waren op hergebruik en functiewijziging) vanwege strijdigheid met het reconstructieplan.
In deze 'correctieve herziening' zijn de bouwpercelen die niet zijn goedgekeurd opnieuw opgenomen met aangepaste voorschriften zodat deze voldoen aan het reconstructieplan. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat de omvang van de bouwpercelen niet is gewijzigd, tenzij hierom is verzocht. Wel zijn de uit het reconstructieplan voortvloeiende beperkingen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderij opgenomen. Daarnaast is er beleid voor het landbouwontwikkelingsgebied geformuleerd. Er zijn richtlijnen opgenomen op welke wijze nieuwe agrarisch bedrijven ingepast kunnen worden, zowel qua grootte van de bouwpercelen als de onderlinge samenhang.
Verder zijn enkele aanpassingen op perceelsniveau opgenomen. Het gaat dan met name om aanpassingen waarover in de afgelopen periode reeds besluiten zijn genomen (bijvoorbeeld via vrijstellingsprocedures), om verduidelijkingen of om het herstellen van enkele kleine omissies die in het plan van 2004 waren opgenomen. De beleidsteksten hebben wij op de website geplaatst.

Hergebruik/functiewijziging (opgenomen in beide bestemmingsplannen) Als gevolg van het Streekplan Gelderland 2005 en de regionale afspraken over het hergebruik van vrijkomende agrarische bebouwing (de regionale beleidsnotitie "Functies zoeken plaatsen zoeken functies") is een nieuwe hergebruikregeling voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) opgenomen. Bij hergebruik zijn twee nieuwe functies mogelijk: wonen of niet-agrarische bedrijvigheid (waaronder recreatie). Voor het wonen als nieuwe functie is een sloopregeling opgenomen waarmee aansluiting bij de voormalige 'ruimte-voor-ruimte-regeling' is gezocht. Hoofdregel is dat minimaal 500 m² moet worden gesloopt om één extra woning te realiseren. Voor elke 750 m² die daarbovenop wordt gesaneerd kan ook één extra woning worden gerealiseerd. In totaal zijn maximaal 4 nieuwe woningen op een perceel toegestaan. Via de regeling voor niet-agrarische bedrijvigheid als nieuwe functie kunnen verschillende activiteiten worden toegestaan in de categorieën verblijfsrecreatie, dagrecreatie, zorg, opslag en overige activiteiten. De aard en omvang is afgestemd op de gebiedsindeling uit het reconstructieplan/ streekplan. Hiervoor is het plan Aalten is een zoneringskaart opgenomen. Voor Dinxperlo geldt dat het gehele buitengebied als multifunctioneel gebied is aangeduid waardoor deze zonering bij dit plan niet nodig is. Via deze hergebruikregeling zijn diverse activiteiten aangegeven die als nevenfunctie of als hoofdfunctie kunnen worden toegestaan. Bij kleinere gebruiksoppervlaktes (veelal 350 m²) zijn deze activiteiten bij recht toegestaan, bij grotere oppervlaktes via een vrijstelling of wijziging van het bestemmingsplan. Bovendien is er dan ook een vereveningsregeling van toepassing. Deze verevening kan op diverse manieren worden geregeld (bijv. sloop, natuurontwikkeling, e.d.).

Doel inloopdagen
De inloopdagen zijn vooral bedoeld om te inventariseren of de plankaarten (en dan met name de kaarten van het bestemmingsplan Buitengebied Dinxperlo 2007) correct zijn. Met andere woorden: is de juiste bestemming (bijvoorbeeld agrarisch, wonen, bedrijvigheid, etc.) aan uw perceel toegekend en zijn de bouwgrenzen of bestemmingsgrenzen juist bepaald?
U kunt een toelichting vragen aan onze medewerkers die aanwezig zijn tijdens deze dagen of juist uw reactie geven op dit voorontwerpplan. Een reactie kan uitsluitend betrekking hebben op de plankaart (soort bestemming, op bestemmings- en/of bouwgrenzen, etc.) of op locatiespecifieke voorschriften (zoals bijvoorbeeld de bedrijfsoppervlakte). Een inhoudelijke discussie over beleidsaspecten is pas in een volgende fase mogelijk (ontwerpbestemmingsplan). Uw reactie wordt ter plaatse genoteerd en wordt beoordeeld in het kader van de opstelling van het ontwerpbestemmingsplan dat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2007 in procedure wordt gebracht.

Structuur inloopdagen
In principe kunt u deze dagen op elk willekeurig tijdstip bezoeken. Enige sturing in de stroom is gewenst om onnodige wachttijden te voorkomen. Om die reden doen wij het volgende voorstel: Dinsdag 28 november verwachten wij met name de inwoners van Dinxperlo en de Heurne.
Woensdag 29 november komt de nadruk op Aalten te liggen.

Informatie
Meer informatie over deze voorontwerpbestemmingsplan is verkrijgbaar bij de afdeling Ruimtelijke Ordening (tel. 0543 - 493 152 of 493 154) of via de gemeentelijke website (www.aalten.nl). Op deze website kunt u de plannen eveneens raadplegen (zie digitale ruimtelijke plannen). Ook liggen beide plannen ter inzage in het gemeentehuis (locatie Markt Aalten en Raadhuisstraat Dinxperlo) vanaf 16 november tot en met 29 november a.s..