Technische Universiteit Delft

Plaklading
31 oktober 2006 door M&C

Promotie van dhr. R. Bodega: "Space charge accumulation in polymeric high voltage DC cable systems"

28 november 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Dhr. R. Bodega | Laurea di dottore in Ingegneria elettrica, Italië promotor | Prof.dr. J.J. Smit (EWI)

Space charge accumulation in polymeric high voltage DC cable systems Europa verbruikt steeds meer energie. Het aantal windmolenparken en zonnecelparken zal in de toekomst toenemen, evenals het energietransport tussen landen binnen en buiten het continent. Om aan de behoefte aan meer transportmogelijkheden te voldoen, zijn kunststof gelijkspanningskabelverbindingen een milieuvriendelijke oplossing.

Er is wel een probleem: de kabellevensduur wordt nu verkort door interne ophoping van elektrostatische lading, die doorslag van de kabelisolatie kan veroorzaken. Bij energietransport blijft lading `plakken' binnen het isolatiemateriaal en bij grensvlakken waar twee kabelstukken aan elkaar verbonden zijn.

In dit onderzoek is het gedrag van de plaklading bestudeerd en is een model gemaakt van hoe deze lading zich ophoopt. De lading wordt akoestisch gemeten, door spanningsstoten door de kabel te voeren. Dit brengt de te onderzoeken lading in de kabel in trilling. De trillingen, opgevangen door een akoestische sensor, verraden de verdeling en de hoeveelheid van de lading in de kabel.

De resultaten van dit onderzoek kunnen toegepast worden om het ontwerp van kunststof gelijkspanningskabels aan te passen zodat het verstorende gedrag van de plaklading tijdens het gebruik van de kabel onder controle kan worden gehouden. Zo worden kinken in de kabel voorkomen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.