Ingezonden persbericht
Persbericht
KNMG Studentenplatform: Leerrechten verzwakken positie geneeskundestudent
Utrecht, 21 september 2006. Het KNMG Studentenplatform heeft een brandbrief gestuurd naar de Eerste Kamercommissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs, waarin zij de Eerste Kamer verzoekt niet in te stemmen met het wetsvoorstel Financiering in het Hoger Onderwijs. Het Studentenplatform benadrukt dat geneeskundestudenten benadeeld worden door de invoering van leerrechten, onderdeel van het wetsvoorstel. Het Platform pleit onder meer voor extra leerrechten voor geneeskundestudenten, evenredig aan de duur van de opleiding geneeskunde.
Onderdeel van het wetsvoorstel Financiering in het Hoger Onderwijs dat op 20 juni 2006 door de Tweede Kamer is aangenomen, is de invoering van leerrechten in het hoger onderwijs waarmee studenten de gelegenheid krijgen hun opleiding flexibel in te richten. De invoering van deze leerrechten betekenen een verzwakking van de positie van de geneeskundestudent. Het KNMG Studentenplatform noemt de volgende nadelen:
De hoeveelheid uitlooprechten die verleend wordt aan geneeskundestudenten is niet evenredig aan de duur van de studie. Zo krijgt in het huidige wetsvoorstel een geneeskundestudent die een zesjarige studie volgt evenveel uitlooprechten als een student die een vierjarige studie volgt. Het KNMG Studentenplatform pleit voor extra leerrechten voor geneeskundestudenten evenredig aan de duur van de opleiding geneeskunde.
Het tweede nadeel treft die studenten die ter overbrugging van de eerstvolgende loting een graad halen in de zogenaamde 'parkeerstudie' binnen het domein gezondheidszorg. Het KNMG Studentenplatform vindt het onbegrijpelijk dat de uitzonderingsregel die studenten nieuwe leerrechten toekent wanneer zij ingeloot worden voor de studie geneeskunde, niet van toepassing is wanneer een graad in de gevolgde 'parkeerstudie' binnen het domein gezondheidszorg behaald is. Een student volgt zo'n 'parkeerstudie' immers vaak om zijn kennis op het brede medische terrein en raakvlakken te vergroten. Een graad zou mogelijk vrijstellingen en daarmee een verkorting van de studieduur kunnen opleveren. Het KNMG Studentenplatform vindt het onwenselijk dat deze groep achtergesteld wordt bij de groep die een graad haalt in de parkeerstudie buiten het gezondheidszorgdomein, waardoor zij geconfronteerd kunnen worden met het hoge instellingscollegegeld van medische opleidingen wanneer leerrechten verbruikt zijn.
Tot slot stelt het KNMG studentenplatform dat het genoemde voordeel van het wetsvoorstel, flexibiliteit en keuzevrijheid, niet van toepassing is op geneeskundestudenten omdat zij gebonden zijn aan één onderwijsinstelling.
De brief aan de Eerste Kamer is als PDF bijgevoegd.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht