Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT

Utrecht, 21 september

Jongeren willen schoolregels om homodiscriminatie te voorkomen

Veilig schoolklimaat voor homoseksuelen

Jongeren zijn van mening dat school een veilige plek moet zijn; 86% van hen vindt dat homoseksuele leerlingen en docenten zich veilig moeten voelen op school. De meerderheid staat positief tegenover het invoeren van schoolregels die homodiscriminatie voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek over seksualiteit en tolerantie dat de Nationale Jeugdraad onder ruim 500 jongeren uitvoerde. De resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over homo-emancipatie op school van COC Nederland en de Rutgers Nisso Groep.

Jongeren vinden het belangrijk dat op hun school een veilig klimaat voor homoseksuelen heerst (86%). Ook een meerderheid van de islamitische jongeren (61%) vindt het belangrijk dat de school een veilige omgeving biedt voor homoseksuele leerlingen en docenten. Slechts 7% van deze jongeren zegt het niet belangrijk te vinden.

Ruim de helft (51%) van alle jongeren vindt het belangrijk dat een docent zegt dat er over homoseksualiteit gesproken mag worden. Volgens ruim driekwart (76%) moet een docent kunnen zeggen dat hij of zij anders geaard is. Onder de islamitische jongeren is een ruime meerderheid (60%) van mening dat een docent moet kunnen uitkomen voor zijn of haar geaardheid, 15% vindt dat niet.

Er is draagvlak voor duidelijke regels om homodiscriminatie te voorkomen; zes op de tien jongeren staat hierachter. Ook islamitische jongeren staan niet geheel afwijzend tegenover dit voorstel; maar liefst 43% is voor duidelijke regels, terwijl slechts 11% er tegen is.

Voorlichting over homoseksualiteit krijgen de jongeren bij voorkeur via een persoonlijke benadering, bijvoorbeeld tijdens schoollessen door een deskundige of iemand die zelf homoseksueel is.

De Nationale Jeugdraad vraagt regelmatig de mening van een vaste groep van 1000 jongeren verdeeld over 10 scholen, genaamd het Jeugdraadpanel. Het betreft een wetenschappelijk verantwoord instrument. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs. Op basis van de onderzoeksresultaten worden suggesties gedaan voor alternatief en beter beleid.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht