Van Vollenhoven komt met hardst denkbare oordeel
21 september 2006
De onderzoeksraad voor de Veiligheid komt met het hardst denkbare oordeel over de Schipholbrand. Er wordt een oorzakelijk verband gelegd tussen de fatale afloop van de brand en het falen van drie overheidsinstanties. De raad veronderstelt zelfs dat er minder of geen doden waren gevallen als de betrokken instanties hun werk hadden gedaan. Het is ronduit schokkend om de reconstructie te zien, waaruit blijkt dat bijna elke denkbare fout, van hoog in de ambtelijke top tot diep in de uitvoeringsorganisatie van het Detentiecentrum Schiphol Oost, zich heeft voorgedaan en tot de gruwelijk dood van 11 personen heeft geleid. Een overheid die anderen voorhoudt: 'regels zijn regels' heeft hierdoor een enorm geloofwaardigheidsprobleem opgelopen.
Ontdaan zijn wij ook over de constatering van de Raad dat de nazorg aan de slachtoffers onder de maat is geweest. Keer op keer hebben wij daar aandacht voor gevraagd. Ondanks alle toezeggingen van de ministers Donner en Verdonk constateert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat het ontbreken aan adequate geboden nazorg én de voortijdige uitzetting van overlevenden de medische en psychische behandeling van traumata heeft gehinderd. Dat roept de vraag op of de betrokken ministers de Tweede Kamer in de vele parlementaire debatten na de Schipholbrand juist hebben geïnformeerd.
Er dienen nu onmiddellijk een aantal zaken te gebeuren.
1. Alles wat nog herstelt kan worden in de nazorg van de gedetineerden dient ter hand te worden genomen.
2. De aanbevelingen van de raad ten aanzien van de brandveiligheid van detentiecentra dienen spoorslags te worden uitgevoerd.
3. Noodmaatregelen dienen te worden toegepast waar urgente gebreken in de brandveiligheid bestaan, desnoods door gedetineerden op een meer veilige plek onder te brengen.
4. Er dient volledige politieke verantwoordelijkheid te worden afgelegd.
Het is, juist met het oog op de toekomst, noodzakelijk dat het afleggen van de politieke verantwoordelijkheid uitputtend én in het openbaar geschiedt. Juiste bij het uitspreken van de hardste oordelen dient hoor en wederhoor zorgvuldig te worden toegepast. GroenLinks wil graag ook vragen kunnen stellen aan de Onderzoeksraad vóórdat de minster van Justitie, VROM en Vreemdelingen Zaken in de Kamer hun verantwoording in een debat met de Tweede Kamer ter hand nemen.
Femke Halsema
GroenLinks