IP/06/1236
Brussel, 21 september 2006
De Commissie stelt voor het gebruik van de verkoopbenaming "kalfsvlees"
duidelijker te regelen
De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de voorwaarden te
verduidelijken voor de afzet van vlees van runderen die niet ouder waren dan
twaalf maanden. Voorgesteld wordt om in de onderscheiden lidstaten vaste
verkoopbenamingen voor de betrokken vleescategorieën te gebruiken, dit in
combinatie met een aanduiding van de leeftijd van de dieren bij het slachten
ervan. Met dit voorstel wordt beoogd de markt doorzichtiger te maken en
ervoor te zorgen dat de consumenten precies weten wat zij kopen. Er zijn
langdurige discussies met alle belanghebbende partijen aan voorafgegaan,
waaronder ook een recente internetraadpleging. Het voorstel is een antwoord
op verzoeken van het bedrijfsleven en van lidstaten om te komen met
duidelijker voorschriften die zijn afgestemd op de uiteenlopende
productiesystemen in de onderscheiden lidstaten. De voorgestelde verordening
moet nog door de Raad worden goedgekeurd en zal er dan voor zorgen dat de
eengemaakte interne markt beter functioneert en dat de consumenten beter
worden voorgelicht.
Wat runderen betreft die niet ouder zijn dan twaalf maanden wanneer
zij worden geslacht, bestaan er vaak verschillen van lidstaat tot
lidstaat als het gaat om de productie en de afzet van het betrokken
vlees en de kenmerken van de dieren op het moment dat zij worden
geslacht. Er zijn twee hoofdtypen van productiesystemen. Bij het
eerste systeemtype krijgen de dieren vooral melk en melkproducten als
voer en worden zij geslacht voordat zij acht maanden oud zijn. Bij het
tweede systeemtype wordt nagenoeg uitsluitend gewerkt met op granen
- hoofdzakelijk maïs - gebaseerd voer, aangevuld met ruwvoer, en
worden de dieren geslacht op een leeftijd van tien maanden of ouder.
Terwijl het eerste productietype in bijna alle lidstaten bestaat,
heeft het tweede zich slechts in enkele lidstaten ontwikkeld,
hoofdzakelijk Nederland, Denemarken en Spanje.
Op de belangrijkste consumentenmarkten in de EU wordt vlees dat
afkomstig is van deze verschillende productiesystemen, doorgaans op de
markt gebracht onder één en dezelfde verkoopbenaming: "kalfsvlees".
Gewoonlijk wordt daarbij geen melding gemaakt van het soort voer dat
de dieren hebben gekregen, en evenmin van de leeftijd waarop zij
werden geslacht.
De ervaring leert dat deze gang van zaken de handel kan verstoren en
oneerlijke concurrentie kan bevorderen en dus een rechtstreeks
probleem vormt voor het correct functioneren van de interne markt.
Tussen de prijs af slachterij van vlees van het ene systeem en die van
vlees van het andere systeem kan immers een verschil van ongeveer 2 à
2,50 EUR per kg bestaan. Ook kan deze situatie verwarring veroorzaken
bij de consumenten doordat zij kunnen worden misleid omtrent de
werkelijke kenmerken van het product dat zij kopen.
Daarom hebben verscheidene lidstaten de Commissie verzocht een
voorstel te doen ter verduidelijking van de voorwaarden voor de afzet
van het betrokken vlees, vooral wat het gebruik van de verkoopbenaming
"kalfsvlees" betreft.
Bij de door de Commissie gehouden openbare raadpleging hebben de
meeste consumenten gezegd dat volgens hen de kenmerken van rundvlees
in belangrijke mate worden bepaald door de leeftijd waarop de dieren
worden geslacht, en door het voer dat zij hebben gekregen. De meesten
vonden het gewicht van de dieren bij het slachten ervan minder
belangrijk. Ook onderzoek heeft uitgewezen dat organoleptische
kenmerken van vlees zoals malsheid, smaak en kleur verschillen
naargelang van de slachtleeftijd en het gebruikte voer. Voorts heeft
de raadpleging aan het licht gebracht dat eenzelfde verkoopbenaming
verschillende verwachtingen kan wekken bij de consumenten, afhankelijk
van de lidstaat.
De Commissie stelt daarom voor om voor elke afzonderlijke lidstaat
twee verkoopbenamingen te bepalen, namelijk enerzijds voor vlees van
dieren die niet ouder waren dan acht maanden, en anderzijds voor vlees
van dieren die ouder dan acht maar niet ouder dan twaalf maanden
waren, en in beide gevallen de verkoopbenaming vergezeld te laten gaan
van een aanduiding van de leeftijd van het dier bij het slachten. De
Commissie heeft bij de keuze van die verkoopbenamingen zoveel mogelijk
rekening gehouden met gebruiken en culturele tradities om de
consumenten te helpen producten te kopen die beantwoorden aan hun
verwachtingen. Wat vlees van de eerste categorie betreft, zou de
verkoopbenaming in Nederland en Vlaanderen "kalfsvlees" zijn. Vlees
van de tweede categorie zou in Nederland "rosé kalfsvlees" en in
Vlaanderen "jongrundsvlees" worden genoemd.
De voorgestelde verkoopbenamingen of verkoopbenamingen die ervan zijn
afgeleid, zouden niet mogen worden gebruikt om vlees te etiketteren
dat afkomstig is van dieren die ouder waren dan twaalf maanden toen
zij werden geslacht.
Handelaren die de in de voorgestelde verordening bepaalde
verkoopbenamingen zouden willen aanvullen met andere, facultatieve
vermeldingen, zouden dit mogen doen mits zij zich houden aan
Verordening (EG) nr. 1760/2000, waarbij een identificatie- en
registratieregeling voor runderen en bepalingen inzake de etikettering
van rundvlees en rundvleesproducten zijn vastgesteld.
Om consequent te zijn en concurrentievervalsing tegen te gaan zou ook
het uit derde landen ingevoerde vlees aan de bepalingen van de
voorgestelde verordening moeten voldoen.
European Union