Gemeente Barendrecht

BERICHT VOOR DE MEDIA
20 september 2006

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk.

Drie gemeenten selecteren vier
zorgleveranciers voor
huishoudelijke hulp vanaf 2007

Ridderkerk - De gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk hebben na een Europese aanbestedingsprocedure vier erkende zorgleveranciers geselecteerd die hulp bij het huishouden gaan aanbieden in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het zijn Evean (Meppel), De Riederborgh (Ridderkerk), De Stromen Opmaat Groep (Rotterdam) en Inis Thuiszorg (Capelle aan den IJssel). De Stromen Opmaat Groep werk hierbij samen met de Reformatorische Stichting Thuiszorg (RST).

Cliënten die hulp bij het huishouden nodig hebben en daarvoor op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) recht hebben op steun van de overheid, kunnen voortaan uit deze vier instellingen kiezen. De mogelijkheid om, gebruikmakend van een zogenoemd persoonsgebonden budget, op een andere manier hulp bij het huishouden 'in te kopen' blijft bestaan.

Vanaf 1 januari 2007 krijgen gemeenten, volgens de nieuwe WMO, de verantwoordelijkheid voor de hulp bij het huishouden. Tot nu toe is dat de verantwoordelijkheid van de Zorgkantoren en is de financiering geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Per 1 januari wordt de hulp bij het huishouden verstrekt door de gemeenten, die daarvoor nu al de contracten regelt met de zorgleveranciers. De rol van de gemeenten bij woningaanpassing, vervoer en de verstrekking van hulpmiddelen, zoals rolstoelen, blijft zoals die was.

Met de contracten die de drie gemeenten met de vier thuiszorginstellingen zullen sluiten, is een bedrag van 7,5 miljoen euro per jaar gemoeid. Voor dat bedrag wordt in Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk meer dan 325.000 uur hulp bij het huishouden geboden. De gemeenten zullen een tweejarig contract afsluiten met de genoemde instellingen, de gemeenten hebben daarbij ook de mogelijkheid om dit contract met twee jaar te verlengen.

Veertien thuiszorginstellingen hebben aan de aanbesteding meegedaan. Bij de selectie heeft de kwaliteit van de aangeboden zorg een belangrijke rol gespeeld. De vier geselecteerde instellingen hebben deze week bericht ontvangen over de voorgenomen gunning. Hierna volgt een periode van twee weken waarin andere aanbieders eventueel bezwaar kunnen maken tegen de uitkomst van de aanbesteding. Als geen bezwaren worden ingediend, kunnen in de eerste helft van november de definitieve contracten worden ondertekend. De drie gemeenten en de vier zorgleveranciers hebben vervolgens tot 1 januari de tijd om de inwoners uitgebreid voor te lichten over de komende veranderingen.