NIBUD Persbericht

Nieuw lesmateriaal bereidt jongeren voor op financiële zelfstandigheid

NIBUD zet mbo´ers aan het budgetteren

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) introduceert lesmateriaal voor jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit materiaal bereidt jongeren vanaf 16 jaar voor op financiële zelfstandigheid. Dat dat hard nodig is, blijkt uit cijfers uit 2005; toen bleek dat bijna 40% van de werkende jongeren onder de 25 jaar een schuld heeft van gemiddeld ¤ 900. Schulden voorkomen onder jongeren die op het punt staan de arbeidsmarkt op te gaan, is de belangrijkste drijfveer van het NIBUD om dit materiaal aan te bieden.

Speerpunt
Lesmaterialen ontwikkelen, is sinds een paar jaar een speerpunt van het NIBUD in de voorlichting over financiële opvoeding. Het NIBUD ziet het onderwijs - naast een speciale jongerenwebsite en boekjes voor ouders - als een belangrijk kanaal om jongeren te leren omgaan met geld. Het doel is om voor alle onderwijsvormen materiaal te ontwikkelen; dat vergroot de kans dat kinderen en jongeren - liefst meerdere keren - tijdens hun schoolloopbaan les krijgen over omgaan met geld. Eerder verschenen al bij het NIBUD In & Out voor het vmbo en de Geldkoffer voor het basisonderwijs. Nu is er dus ook materiaal voor jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze groep jongeren gaat bijna werken en op zichzelf wonen: twee veranderingen in hun leven met grote financiële gevolgen. Het nieuwe lesmateriaal bereidt jongeren voor op deze veranderingen.

Competentiegericht
Het nieuwe lesmateriaal is competentiegericht: het type onderwijs dat steeds meer gangbaar wordt in het beroepsonderwijs. Competentiegericht wil zeggen dat de studenten een serie opdrachten - een prestatie - moeten uitwerken om zo een bepaald probleem op te lossen. De theorie wordt hierbij aangeboden als ondersteuning. Competentiegericht onderwijs leert studenten bepaald gedrag te ontwikkelen. De kerncompetentie van het NIBUD voor goed omgaan met geld, is dat een jongere in staat is zelfstandig te gaan leven en wonen, waarbij op korte en lange termijn aan alle betalingsverplichtingen wordt voldaan, de huishoudfinanciën in balans zijn en er sprake is van een positief eigen vermogen.

Ik wil!
De titel van het lesmateriaal is: Ik wil! Prestatie omgaan met geld voor het beroepsonderwijs. Er zijn vier verschillende versies: 'Ik wil op mezelf' geeft jongeren inzicht in de veranderingen in hun inkomsten en uitgaven als zij zelfstandig gaan wonen. Jongeren kunnen hiermee nagaan welke kosten er komen kijken bij zelfstandig wonen. 'Ik wil autorijden' gaat over bewust consumeren. In deze versie leren jongeren keuzes te maken tussen sparen en lenen, en criteria te ontwikkelen voor de aankoop van producten en of diensten. 'Ik wil eindeloos shoppen' heeft als doel te leren omgaan met de verleiding van de commercie en inzicht te verkrijgen in het eigen geldgedrag. 'Ik wil samenwonen' gaat over de gemeenschappelijke geldzaken van jongeren die een relatie hebben en (binnenkort) willen gaan samenwonen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die samenwonen, meer risico lopen om in de schulden te raken en dat de schulden hoger zijn.

Prijzen
Elke versie heeft de vorm van een afzonderlijke krant. De kranten omvatten 8 pagina's A-drie, zijn uitgevoerd in twee kleuren en geïllustreerd. De kranten kosten ¤ 16,50 per set van 10 exemplaren en kunnen worden besteld via de webwinkel. Bij bestelling van meerdere sets kranten is korting mogelijk.

Datum: 19 september 2006