Eenvoudig rekenen in nieuw deel 'Brandveiligheid: Ontwerpen & Toetsen'
SBR heeft in juni een nieuw deel in de serie 'Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen' uitgebracht. Deel E 'Rekenen aan brandveiligheid', omvat eenvoudige bepalingsmethoden, berekeningen en vuistregels voor vijftien brandveiligheidsonderwerpen. De praktische uitgave ondersteunt met name ontwerpers om aan brandveiligheid te rekenen. Door in het ontwerp hiermee al rekening te houden, voldoen gebouwen aan de aangescherpte regelgeving. Tijdig berekenen bespaart verder kosten en tijd in het ontwerpproces en voorkomt eventuele latere dure aanpassingen.
Sinds 'Volendam' staat brandveiligheid hoog op de maatschappelijke agenda. De handhaving is sindsdien aanzienlijk verscherpt. Logisch dat ontwerpers dit aspect goed willen meenemen in hun ontwerp. Veel van hen zien echter op tegen berekeningen die aantonen dat een gebouw voldoet aan de regels. Ook blijkt de regelgeving rond brandveiligheid moeilijk te doorgronden. Daarom wordt vaak al snel een extern adviseur ingeschakeld. Het is echter belangrijk om al in een vroeg stadium te gaan rekenen. Uitkomsten van die berekeningen hebben soms verstrekkende gevolgen voor gebouwontwerpen. In een latere fase toch aan brandveiligheidsaspecten voldoen, kan leiden tot ingrijpende en kostbare ontwerpaanpassingen.
Praktische bruikbaarheid
Deel E, 'Rekenen aan brandveiligheid', bevat handzame informatie over vijftien onderwerpen die tijdens het ontwerpproces hoofdbrekens kosten. Die onderwerpen zijn in twee groepen in te delen: bepalingsmethoden op het gebied van branduitbreiding (beheersbaarheid van brand) en op het terrein van veilig vluchten.
SBR hecht aan de praktische bruikbaarheid van de inhoud. De uitgave werd - net als de andere delen in de serie - samen met het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (voorheen NIBRA) en de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) ontwikkeld. Veel tabellen, tekeningen en voorbeelden dragen bij om aan bijvoorbeeld vuurbelasting, brandoverslag, loopafstand en opvangcapaciteit te kunnen rekenen.
Grote behoefte
Er bestaan al vier delen van Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen (BOT): Brandveiligheid en gebouwontwerp, Ontwerprichtlijnen woningen en woongebouwen, Ontwerprichtlijnen utiliteitsbouw en Bouwdeel- en materiaalgedrag.
De serie blijkt in een grote behoefte te voorzien. Overigens niet alleen bij ontwerpers maar ook bij toetsers van bouw- en woningtoezicht en brandweer. Van de eerste vier delen werden in totaal bijna 10.000 exemplaren verkocht. Ook komt het materiaal onder meer aan bod in de cursus 'Adjunct Brandmeester Preventie' en de SBR-cursussen 'Brandveiligheid: Ontwerpen en Toetsen', die in najaar/winter 2006/2007 gepland staan.
De inhoud van de BOT-serie is zowel op papier als via internet te raadplegen. Internetgebruikers kunnen zich voor een extra bedrag ook abonneren op de koppeling met het Bouwbesluit. Deze internetversie wordt via het BRIS uitgegeven.
Stichting Bouw Research